*Nettavisen* Nyheter.

Kastet ut av landet etter politirot

Øst-europeiske studenter skulle hjelpe til i julerushet i gartneriet i Stavanger, men er sendt ut av landet fordi politiet rotet med stempel i passet.

10.11.03 09:08

Fire øst-europeiske studenter i alderen 21-29 år, som skulle hjelpe til i gartneriet på Jåsund, ble lørdag utvist av landet og satt på fly hjem, til tross for at alle papirer var i orden. Det eneste som manglet, var politiets stempel.

Tidligere ble arbeidstillatelse utstedt av Utlendingsdirektoratet, men nå har det lokale politiet ansvaret for dette. Gartnerekteparet Magne og Ethel Haga i Stavanger raser mot politiet etter at den nye ordningen satte kjepper i hjulene for arbeidskraften de har benyttet seg av i 13 år.

Politiet på døra
Gartnerkona Ethel fikk opplyst av politiet i Stavanger at det ikke var nødvendig å levere papirene før rundt tidspunktet studentene skulle komme. Latviere skulle begynne i gartneriet lørdag 1. november, og Ethel leverte derfor papirene på politistasjonen to dager før, torsdag 30. oktober, melder Stavanger Aftenblad.

Men onsdag i forrige uke kom to sivilkledde politifolk til gartneriet og spurte om de unge latvierne hadde begynt å jobbe, noe de hadde. Nå var det likevel ikke lov før papirene var stemplet.

Må betale politiets lønn
Lørdag morgen ble latvierne sendt ut av landet med politieskorte. De fikk ikke kjøre sine egne biler, men må betale både flybillett og politiets lønn.

- Her var papirene i orden - det var bare å stemple. Alt var lovlig. Vi trodde det var en selvfølge at de ikke bare skulle sitte og vente på politiets forgodtbefinnende, og heller begynne å jobbe. Denne behandlingen av ærlige, uskyldige studenter er skammelig. Det er trakassering. Jeg føler meg ille til mote på vegne av det norske folk. Politiet bør bli fratatt dette ansvaret, for de er ikke voksne nok, sier Haga harmdirrende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.