RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kastet ut uorganiserte servitører

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Da delegatene på LO-kongressen fikk vite at de ble servert mat og drikke av uorganiserte, ble det rabalder i Folkets Hus.

I hui og hast måtte Oslo Kongressenter Folkets Hus si opp kontrakten med bemanningsselskapet Grata Personal og i stedet ta inn serveringspersonale fra en bedrift med tariffavtale. Nå varsler LOs hovedkasserer oppvask.

Nettstedet til Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet for fagorganiserte, avslørte tirsdag kveld at flere av servitørene som jobbet under kongressen verken hadde vilkår slik loven krever, eller som var i samsvar med de vedtakene det er lagt opp til at kongressen skal gjøre.

Les også: - LO har en ryddejobb å gjøre

Nyheten om uverdige arbeidsforhold, manglende tariffavtaler og midlertidige ansettelser slo ned som en bombe i kongressalen og vakte kraftige reaksjoner. LOs hovedkasserer Bente Halvorsen, som også er styreleder i Oslo Kongressenter Folkets Hus varslet umiddelbart at saken var tatt opp med kongressenteret og at kontrakten med det innleide bemanningsbyrået Grata Personal skulle sies opp.

- Nå blir kontrakten med Grata Personal sagt opp og personalet erstattet med personale fra et annet selskap - med tariffavtale og ordnede arbeidsforhold, poengterte hun fra talerstolen ifølge Magasinet.

Midlertidig ansatte

Mye av det innleide personalet i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA, også under LO-kongressen, var midlertidig ansatte uten tariffavtale. Men knapt noen turde snakke om det.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da saken ble kjent:

- LO har en ryddejobb å gjøre i eget hus, mener Birgit Tandberg, leder i Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening.

- Vi syns det er ganske drøyt at folk på Oslo Kongressenter jobber uten tariffavtale. Dessuten brytes arbeidsmiljølovens paragraf om fast tilsetting så det holder, påpeker Tore Skjelstadaune, leder av Oslo Servitørforening. Han mener virksomheten er et brudd på arbeidsmiljølovens paragraf 14.9 om fast tilsetting.

Til kongressen har Fellesforbundet, der de hotell- og restaurantansatte er organisert, reist følgende forslag: «Ved innkjøp av varer og tjenester i LO skal det legges betydelig vekt på miljøhensyn, etisk handel og ordnede lønns- og arbeidsvilkår gjennom tariffavtale.»

Bemanningsbyrå

Servitørene det gjelder var ikke direkte ansatt i Oslo Kongressenter, men i bemanningsbyrået Grata Personal som er leid inn i forbindelse med LO-kongressen. Dette er et byrå som ikke har tariffavtale. Mange i hotellbransjen bruker dette selskapet.

Grata Personal definerer seg selv som en rendyrket vikartjeneste. Ifølge byråets standardkontrakt er ikke Grata forpliktet til å betale arbeidstakere i perioder hvor oppdragsgiveren ikke ønsker å bruke tjenesten.

Satsene for serveringspersonale, kjøkkenpersonale og kokker som Magasinet har greid å skaffe til veie, viser at Grata betaler 10-20 kroner timen under tarifflønn.

Pål Svendsen, daglig leder i Grata Personal, opplyser at ingen av vikarene er ansatt hos Grata. De får en midlertidig arbeidsavtale. Men de har krav på fast ansettelse etter ett år, og kan da bli ansatt av oppdragsgiveren, tilføyer han.

Folkets Hus har hatt kontrakt med Grata i to år, ifølge Pål Svendsen i Grata. I tillegg til dagsoppdrag formidler Grata folk til ukes- og månedsoppdrag i Folkets Hus.

LO eier 25 prosent

Administrerende direktør Stein Skogli i Oslo Kongressenter Folkets Hus opplyser at det er 58 fast ansatte i huset, og at drøyt 20 av disse er tilknyttet kjøkken, kantine og servering.

Folkets Hus har en løpende avtale med Grata Personal om vikarformidling. Det kan være behov for alt fra én person til 120, alt ettersom hvor stort arrangementet er.

Alle avtaler med leverandører går gjennom administrasjonen i Folkets Hus. LO har ikke noen direkte rolle, forteller direktøren.

- Overfor kongressenteret har vi påpekt våre krav om at innleid personale skal ha tariffavtale. Det er et velkjent krav, og vi har tatt det som en selvfølgelig sak at de har fulgt opp dette, uttalte Bente Halvorsen på LO-kongressen tirsdag LO eier 25 prosent av Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. Sparebank1, forbund og fagforeninger eier resten.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere