RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: André Eidskrem (Nettavisen)

Katastrofen minutt for minutt

Sist oppdatert:
03.44 gikk alarmen. Seks personer er fremdeles savnet i ruinene. Rett over klokken 08.00 ble det observert bevegelser i ruinene.

Klokken 03:44: AMK alarm går i en boligblokk i Fjelltunveien 31 i Ålesund som har rast sammen. En bærevegg har rast innover og det er store materielle skader på bygningen. Folk er innesperret i bygningen, men det er uvisst hvor mange. Det er stor alarm og AMK har satt inn alle styrker, både fra ambulanser i nærområdet, samt alt av tilgjengelig brannmannskaper. Samtlige enheter er nå på stedet.

Klokken 03:51: Det blir slått storalarm. Cirka 20 mennesker antas å være innesperret i bygningen. Det er begynt å ulme og man frykter brann ved rasstedet. Skadeleder slår full katastrofealarm. Alt av ressurser i Ålesund og omegn settes inn på skadestedet.

Klokken 04:02: Evakuering pågår. Sju personer er hentet ut av tredje etasje med mindre skader. Disse er fraktet til Fjelltunveien 36. Det er fare for propaneksplosjon. Fjerde etasje er utilgjengelig for evakuering. Huset er i ferd med å kondemnere.

Klokken 04:16: Ambulansepersonell får beordret to bårer inn i huset. Mer politi med katastrofeutstyr er på vei fra Sula kommune, samt ambulanse med katastrofeutstyr. Det er kommet flere ambulanser på stedet. Det er logistikkproblemer for AMK. Skadestedet ligger i en smal og bratt, men utrafikkert vei opp til Aksla (byfjellet i Ålesund). Dette gjør det vanskelig å få ambulansene helt fram. Det er tilløp til brann av uviss størrelse. Det er uvisst om dette er under kontroll. Flere propanapparater med eksplosjonsfare skal være i huset.

Store snømengder og våt snø har kommet til Ålesund i påsken. Det gjør at den ene bæreveggen har sviktet og at taket har rast sammen. Flere bærevegger er skadet og det er fare for at hele bygningen kan kondemnere. De første skadde er nå på vei til sykehus, deriblant en 55 år gammel dame – skadeomfanget er ukjent. Fjorten til femten personer er fortsatt savnet. Blokken har rast sammen totalt. Hele første etasje er helt knust, sies det. Det er usikkert hvor omfattende skader bakre del av bygget har fått, ifølge skadestedsleder.

Klokken 04:32: Det meldes nå at de har fått ut ti personer. Hvor mange som er innesperret er usikkert. Nye antall anslås å være seks til syv. De to første skadde oppholdt seg i første etasje og hadde trykkskader. En av dem er en 53 år gammel mann med blødninger og brudd i begge ben, kuttskader av glass med mer.

Han ankom sykehuset klokken 04:40. Det meldes om gasslekkasje. Redningsmannskapet er bedt om å trekke seg noe tilbake og utvise forsiktighet. Fem nye pasienter er på vei til sykehus med mindre kuttskader.

Klokken 04:48: Fire nye personer evakueres. Man har klart å komme seg inn i det som engang var fjerde etasje. Brannmenn går inn med pulverapparat i ruinene.

Brannslukning pågår, meldes det om klokken 04:49. Ambulanser returnerer fra sykehus til skadestedet. Fire personer er sendt med drosje til sykehus. De er relativt uskadde, men har fått mindre sjokk. Folk sov jo da dette skjedde.

Klokken 04:53: Brannvesenet trekker stigebil tilbake og begynner ordinær slukking med vann. Lufttemperatur i området er minus 4 grader.

Skadestedsleder melder til AMK at branntilløpet må slukkes før man går inn for gjennomsøk. Brannen har ulmet inntil nå, men begynner nå å få tak. Det er moderate mengder røyk.

En person tas nå ut på båre. Tilstand er ukjent kl. 05:00. De sier nå at det ikke er en skadd person, men en med funksjonshemning.

Klokken 05:12: Ny person er tatt ut med lettere røykskader og pustebesvær. Fremdeles er det folk savnet i den sammenraste blokka. Slukking pågår for fullt. Det har begynt å roe seg noe på sambandet. En del meldinger sendes nå via mobil.

Klokken 05:20: De som har kommet seg til sykehus og samlested, oppgir at det er tre personer som ikke er kommet til rette. Mulig at en fjerde person var på besøk hos en av de savnede. Tidligere oppgitt seks til sju savnede, etter at resten av beboerne nå er evakuert eller sendt til legevakt og sykehus.

Klokken 05:31: Helikopter er på vei til Ørland og har tilbudt seg assistanse med pasienttransport. Det har foreløpig landet på Vigra i beredskap.

To nye personer med mindre røykskader sendes nå til sykehus. Den ene er kols-pasient, fra naboblokken.

Klokken 05:41: Ifølge AMK melder de evakuerte beboerne at det hele startet ved en eksplosjon, som et kraftig jordskjelv da blokken raste sammen. Det spekuleres i om det kan ha vært en gasslekkasje under jorden og at det er fundamentet som er årsak til sammenbruddet og dermed at huset trykkes sammen når grunnen sviktet.

Klokken 05:55: En bergknatt i forkant av huset har veltet fram,. Man anser dette som årsak til at huset har sklidd sju-åtte meter fram og dermed fått grunnsvikt som ledet til kollapset.

Klokken 06:08: Redningspersonell har nå trukket seg inn i redningsbilene for å varme seg før de tar fatt på ny økt. De venter blant annet på gravemaskin og løftekran.

Klokken 08:00: Seks personer er savnet, 22 er sendt til sykehus. Øyenvitner forteller at første etasje er totalt sammentrykk med resten av huset over seg.

Klokken 08:05: Det er observert bevegelser i ruinene. Det er uklart om det dreier seg om overlevende.

Klokken 08:22: Buss ankommer for å kjøre flere til Parken hotell hvor også kriseteam fra kommunen holder hus. Sivilforsvaret ankommer med flere folk for å være behjelpelig med ytterligere evakuering i området mht. eksplosjon og brannfare.

Klokken 08:27: Parkerte biler flyttes unna, for at letemannskap skal lettere komme til. Sikkerheten for redningsmannskapene er i høy beredskap. I bakgrunnen høres sirenen fra et utrykningskjøretøy.

Klokken 08:44: Et SeaKing-helikopter vil nå foreta et sveip over skadestedet for så å lande i Ålesund cirka kl. 09:00. Helikopteret har også med seg en geolog.

Klokken 09:02: Flere hus evakueres i området rundt skadestedet. Geologen skal vurdere konstruksjonen av huset.

Klokken 09:11: Helikopteret stasjoneres nå på helikopterbasen på Sentralsykehuset i Ålesund, der det vil være i beredskap.

Klokken 09:19: Hele nabolaget evakueres på nedsiden av blokka, også i Fjellgata som går parallelt med Fjelltunveien.

Faren for at det skal rase ut flere steinblokker er overhengende.

Klokken 09:22: Også gatene ovenfor evakueres.

Klokken 09:40: Politihelikopter på vei og vil lande ved Politihuset i Ålesund. Har med seg hunder for søk i ruinene. Også lokale politihunder vil bli satt inn.

Nettavisens journalister melder også at tre hundepatruljer fra Norske redningshunder er på vei med fly fra Gardermoen. Mannskapet er også utstyrt med spesialkameraer for å søke etter overlevende og annet spesialutstyr.

Brannmannskap er de eneste ved selve ulykkesstedet. Slukningsarbeid pågår for fullt. Fare for totalkollaps av huset.

Klokken 09:46: Stort område rundt ulykkesstedet evakueres som følge av rasfaren.

Klokken 09:48: Politiet opplyser at samtlige boliger på sydsiden av Kneiken nå er evakuert. Kneiken ligger rett ovenfor skråningen hvor stein- og jordraset gikk.

Klokken 09:51: Propantanken på østsida i huset har sprunget lekk. Hvit gass siver ut og blir antent. Situasjonen er ytterligere tilspisset.

Klokken 10:07: Brannen utvikler seg. Dette gjør at en redningsgruppe som er ankommet må la sitt arbeide bero inntil videre. De fortsetter å være i beredskap.

Klokken 10:11: Politihelikopteret fra Oslo med ruinhunder lander nå i Ålesund og vil bli fraktet til ulykkesstedet i beredskap for eventuelt søk.

Klokken 10:12: Også Bergveien øst for ulykkesstedet evakueres nå.

Klokka 10:47: Brannskapet trekker seg noe tilbake, gjør bruk av små mobile vannkanoner. Man frykter at propantanken vil eksplodere under boligblokken.

Også mannskaper fra Sykkylven Brannstasjon er ventet med lignende utstyr.

Klokken 11:30: Sikkerhetssonen utvides for redningsmannskapene. Gassmålinger foretas helt nede ved Borgundveien, den tidligere innfartsveien til Ålesund sentrum

Klokken 12:55: Politiet arbeider nå på spreng med å evakuere et enda større område. Evakueringen nå begynner å bli svært omfattende og rammer et stort antall berørte.

Klokken 13:01: Borgundveien er nå stengt for trafikk, både ut og inn av byen, ved Røysabakken i vest og Voldsdalsbakken i øst.

Et stort område er nå evakuert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere