*Nettavisen* Nyheter.

Katolsk biskop taus om pavelig sex-gransking

Biskopen i Oslo Katolske Bispedømme (OKB) er fullstendig taus om at Vatikanet har innledet gransking av påståtte seksuelle overgrep i et Oslo-kloster.

Politiet opplyser fredag at de er orientert om saken, men de har ingen planer om å åpne etterforskning på nytt.

Biskop Gerhard Schwenzers forværelse henviser, etter instruks, NTB til informasjonsavdelingen, som opplyser at OKB betrakter saken som et indrekirkelig anliggende og derfor ikke kan kommenteres.

Bekrefter
– Men jeg kan bekrefte at det har vært visitas av to pavelige utsendinger fra Kongregasjonen for troslæren. Troskongregasjonen har vært her en uke og avsluttet oppholdet 17. mars. Temaet var et påstått seksuelt overgrep og den etterfølgende kirkelige behandling av saken, sier informasjonsmedarbeider Kristine Dingstad i OKB til NTB.

Hun kan også si at visitasen ble gjennomført på initiativ fra Troskongregasjonen selv, og at besøket var foranlediget av klager fra katolikker i Norge.

– Bakgrunnen er den konkrete påstand om overtredelse våren 2002, sier Dingstad.

Pavens menn
Det var VG som fredag kunne melde at to representanter fra det som tidligere het Inkvisisjonen – nå Kongregasjonen for troslæren – var i Norge for å granske beskyldninger om overgrep av menn begått mot menn i et katolsk kloster.

Pave Johannes Paul IIs sjefetterforsker, kardinal Joseph Ratzinger, har ansvaret for undersøkelsene. Ratzinger ledet også undersøkelsene av de omfattende sexovergrepene som er avdekket i Boston i USA.

Etter det avisen erfarer kan granskingen ende i omplassering av en eller flere sentrale personer innen den katolske kirken i Norge. Vatikanet skal også se på en mulig manglende oppfølging av disse beskyldningene hos lederne i kirken.

– Dette er en veldig alvorlig sak. Hovedmålet med granskingen er trolig å finne ut hvordan angivelige overgrepssaker er blitt behandlet av kirken, sier en kilde til VG.

Henlagt
Det skal særlig være ett konkret anmeldt overgrep som skal ha utløst Vatikanets interesse.

En 24 år gammel prestestudent i det aktuelle klosteret anmeldte i mai 2002 en prest for å ha forbrutt seg seksuelt mot ham. Saken ble etterforsket og henlagt av politiet i januar i fjor.

Politiet i Oslo var fredag i kontakt med Oslo Katolske Bispedømme for å forvisse seg om at det ikke nye straffbare forhold som er bakgrunn for besøket fra Vatikanet. Det er opplyst at det dreier seg om en intern gjennomgang av forholdet som ble henlagt av politiet i fjor.

– Og de har full anledning til å gjøre dette, for å se på sine etiske kjøreregler. Vi gjør ikke noe mer med denne saken hvis det ikke kommer nye opplysninger. Vi forventer selvfølgelig at bispedømme kontakter politiet hvis de oppdager andre straffbare forhold, sier politiinspektør Terje Kristiansen til NTB.

Det var sterke reaksjoner i det katolske miljøet på at saken angivelig ble forsøkt dysset ned. Presten er fortsatt tilsatt samme sted, mens den som hevdet seg misbrukt er ute av klosteret.

Lokk
Biskop Gerhard Schwenzer har denne gang, som da saken først kom i mediene i 2002, valgt å ligge meget lavt. Den gang var gjennomgangstonen "ingen kommentar". Det samme er åpenbart situasjonen denne gang:

– Biskopen er ikke tilgjengelig. Snakk med informasjonsavdelingen, er den knappe beskjeden NTB får på biskopens forværelse.

– Det er nå helt opp til Troskongregasjonen hva den velger å gjøre. For oss er utfallet helt uvisst, sier Kristine Dingstad på NTBs spørsmål om den videre behandling av saken.

Det er helt ukjent for henne om besøket bare dreide seg om denne ene saken. Hun kan heller ikke si om Pavens utsendinger kommer tilbake.

Kjedelig sak
Hun legger ikke skjul på at dette er en meget kjedelig sak for Oslo Katolske Bispedømme. Det hadde utvilsomt vært hyggeligere med pavekirkelige besøk under andre omstendigheter.

– Men det er et tegn på at kirken sentralt ønsker å ta denne og lignende saker på alvor, sier Kristine Dingstad.

Det er ca. 45.000 registrerte katolikker her i landet, men trolig er det reelle antallet nærmere 60.000. Ifølge Kristine Dingstad har det vært en viss vekst de senere år, trolig som følge av den generelle samfunnsutviklingen, at folk søker en mening i livet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.