*Nettavisen* Nyheter.

Katt overlevde fem uker i fjernvarmeanlegg

Foto: Ole Åsheim/Nordlys

Endelig gjenforent med eier etter dramaet i Tromsø.

09.11.10 22:41

– Det er helt fabelaktig, sier eier Tor-Ivar Krogsæter til nordlys.no etter at katta «Aibast II» (oppkalt etter mora Aibast den første) overlevde fem uker innesperret i fjernvarmeanlegget til Troms Kraft i Breivika i Tromsø.

Historien om Aibast II, som betyr noe sånt som «liten, egyptisk kattegudinne», er på mange måter vår egen lille katteverson av dramaet de chilenske gruvearbeiderne gjennomgikk tidligere i høst.

Svært medtatt
Aibast II overlevde i fem uker uten mat og drikke, og var medtatt, underernært og dehydrert da hun ankom Dyreklinikken etter å ha blitt funnet i fjernvarmeanlegget mandag.

– At hun har vært der inne i så mange uker og klart seg, at et hvordan som helst dyr eller menneske klarer seg så lenge uten drikke, er et mirakel. Hun er jo bevisst, men er veldig svak, vurderer dyrepleier Cicilie Yttergård Jenssen.

Forvillet seg inn
– Vi så katten første gang 28. september inne i anlegget. Vi holdt på å jobbe inne, og hadde portene oppe for å lufte da det var ganske varmt inne. I den forbindelse har nok katten forvillet seg inn. Vi prøvde da å få henne ut, og trodde vi hadde klart det, fortalte driftsleder Harald Gulbrandsen i Troms Kraft i tirsdagens Nordlys.

De så ingenting til katta, før hun mandag tuslet fram.

– Veldig redd
– Hun kom sjanglende over golvet og var veldig redd, forteller Gulbrandsen.

Katta gjemte seg, men ved hjelp av hansker og håndkle klarte de å få henne fram. Deretter gikk turen til Dyreklinikken.

Etter at Nordlys tirsdag presenterte den fantastiske historien, ble Krogsæter og samboeren gjort oppmerksom på katta som gjennom dyreklinikken søkte kontakt med eieren igjen.

Ingen tvil
– Da jeg så bildet i avisa, var det ikke noen tvil om at det var hun (katta). Jeg kom meg videre til dyreklinikken og fikk møte henne der, forteller en oppspilt katteeier til Nordlys.

Katta er nødt til å bli noen dager til på klinikken, men kommer snart hjem igjen. Krogsæter og kona har hatt katta i ett og et halvt år.

– Vi har savnet henne veldig, sier Krogsæter, som gjerne vil takke både Troms Kraft, Dyreklinikken og Nordlys for at katta er i live, får hjelp og snart kommer hjem igjen.

– Alle fortjener en kjempetakk, sier han.

Fruen i huset
Krogsæter har selv et litt spesielt forhold til Aibast, ettersom de bodde sammen et halvt år.

– Hun er litt spesiell for meg, fordi da kona mi flyttet oppover fra Isfjorden i Romsdal til Tromsø, var jeg alene med katta i et halvt år. Da var hun (katta) fruen i huset.

– Hvordan vil du beskrive henne?

– Litt jålete. Da vi fikk henne, skjønte jeg hvorfor de kalte det «catwalk» når modeller går på scenen. Hun har en utpreget hoftesving. Og så er hun veldig koselig, sier Krogsæter.

Trodde hun var død
Når Aibast II kommer hjem igjen, venter Krogsæter, kona Kjersti og kattebroren Mithmin Begolas (Glupske Grå på norsk).

– Mange dager har vi trodd at vi har hørt henne utenfor vinduet, men det har ikke vært noe katt der. Jeg trodde hun var borte for godt. Dette var en veldig hyggelig overraskelse!

Les flere saker i Nordlys her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag