Gå til sidens hovedinnhold

- Kebab-mafia svindlet for 85 mill.

Skal ha solgt 500 tonn farlig kebab til 100 steder i Oslo-området.

Kebab-mafiaen skal ha tjent store millionbeløp på virksomheten – uten å oppgi dette til skattemyndighetene. Strafferammen for de alvorligste tiltalene, mva. bedrageri, er i utgangspunktet seks år. Sju personer og et foretak er nå tiltalt i saken, som kommer opp for retten mandag.

- Det er en alvorlig sak om svart omsetning. Det dreier seg om en totalomsetning på rundt 85 millioner kroner som er unndratt beskatning, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann, som er aktor i saken til Nettavisen.

Svindelen skal ha vært fra sommeren 2003 frem til våren 2007 da opplegget ble avslørt.

Dårlig kjøtt
Råvarene skal ha kommet fra en bedrift i Østfold, mens et pølsemakeri i Vestfold produsert det ulovlige kjøttet. Pølsemakeriet brukte det beste kjøttet til lovlige produkter, men brukte restene til å produsere farsekebab.

Disse restene, såkalt Maskinelt Utbenet Kjøtt (MUK), er det ikke lov å gi betegnelsen kjøtt, og om det skal brukes til menneskemat må det varmebehandles grundig. Hvis ikke får det et så høyt bakterienivå at det kan medføre risiko for forbrukerne.

Dette farlige kjøttet skal ha blitt solgt på rundt 100 steder i Oslo-området. Virksomheten har pågått i flere år. Produsenten av kjøttet er nå slått konkurs.

Flere ble syke
Etter det Mattilsynet kjenner til, er flere personer blitt syke etter å ha spist kjøttet.

Sju personer og et foretak er tiltalt i saken som starter i Moss tingrett mandag. Tiltalene omfatter brudd på merverdiavgiftsloven, straffeloven, regnskapsloven, bokføringsloven, ligningsloven, tolloven og matloven. Det er satt av hele 20 dager til saken.

- Ifølge tiltalen som er tatt ut er dette gjort av en organisert kriminell gruppe. Da øker strafferammen med fem år til 11 år, sier politiadvokat Hartmann.

2,8 millioner inndratt
Den daglige lederen i bedriften i Vestfold er tiltalt for å ha solgt kjøtt for 700.000 kroner og puttet dem i egen lomme, melder NRK. Kjøttet havnet hos Morten Stang Pølsemakeri AS i Østfold, som skal ha produsert det ulovlige kjøttet.

Etter at lokalene til pølsemakeriet brant ned i januar i fjor fortsatt produksjonen av kjøttet i en nedlagt kolonialforretning. Mannen fra Sarpsborg som driver pølsemakeriet har fått inndratt 2,8 millioner kroner fra forsikringsoppgjøret etter brannen.

Sarpsborg-mannen har innrømmet å ha unndratt beløp fra beskatning, men mener det er snakk om mye lavere beløp enn politiet hevder.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?