RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økende hundesmugling til Norge

Sist oppdatert:
Mattilsynet i Oslo, Agder-fylkene og Østfold har kommet over en rekke tilfeller av hundesmugling og frykter at de ser toppen av isjfellet.

Små hunderaser som shi tzu, zhar pei, dvergpincher og chihuahua er populære og lette å frakte. Etterspørselen i Norge er stor og prisene høye. Det gjør dem til attraktive smugleobjekter.

- Vi frykter at vi ser toppen av isfjellet og ser at omfanget er økende, sier seksjonssjef ved Mattilsynet i Oslo, Oddrun Espelund, til TV 2 Nettavisen.

Polsk kvinne blir politianmeldt
I desember i fjor hadde Mattilsynet i Oslo to dvergschnazere i forvaring. De var ulovlig innført til Norge av en polsk kvinne, som vil bli politianmeldt. I et annet tilfelle kom Mattilsynet over zhar pei-valper som var smuglet fra Litauen.

Mattilsynet i Østfold og Agder-fylkene kan fortelle om lignende tilfeller. I fjor ble det avslørt tre tilfeller av hundesmugling i Vest-Agder ifølge NRK Sørlandet. Hundene ble smuglet fra Polen og Russland via Sverige.

Gjemmes i bagasjen
Mattilsynet er bekymret både for dyrehelse og dyrevelferd.

- Vi er særlig urolig med tanke på rabies og dvergbendelorm. I tillegg har vi dyrevernaspektet. Valpene tas inn i landet på svært uheldige måter. Vi har eksempel på at de omkommer under turen. Valper er funnet bundet sammen i bagasje og fraktet uten tilgang til vann, sier Espelund.

Hun ber folk tenke over at regelverket både er ment å beskytte dyr og folks helse og sørge for at dyr ikke lider.

Valpefabrikker
- Vi ønsker ikke at dyr skal lide. De som kjøper smuglerhunder er med på å støtte en uetisk industri, sier Espelund og viser til avsløringer om forholdene ved enkelte øst-europeiske valpefabrikker.

Svenske veterinærmyndigheter har de siste årene funnet hundrevis av hunder som er smuglet til landet og anslår at det finnes minst 2.000 innsmuglede hunder i Sverige, ifølge TV 4.I november i fjor hadde avslørte tv-kanalen forholdene ved en østeuropeisk valpefabrikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere