RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øker utslippene mest

Sist oppdatert:
- Vi har en utfordring i å redusere utslippene av klimagasser, sier politisk rådgiver Åshild Mathisen i Miljøverndepartementet.

Norge øker utslippene av CO2 langt mer enn land det er naturlig å sammenlikne seg med, viser en oversikt utarbeidet av Framtiden i våre hender. Mens Tyskland og Storbritannia har redusert utslippende med henholdsvis 16,4 og 9,4 per hode, har Norges utslipp derimot økt med nesten en fjerdedel.

Også Sverige og Danmark har redusert utslippene.

- En første viktig forskjell mellom Norge og USA – og som også har vært utgangspunktet for å kritisere USA – er at Norge faktisk har påtatt seg forpliktelser om utslippsreduksjoner gjennom Kyotoprotokollen, mens USA ikke ønsker å være del av et forpliktende internasjonalt samarbeid for å forebygge videre klimaendringer, sier politisk rådgiver Åshild Mathisen i Miljøverndepartementet.

USA fortsatt verst
Hun viser til at det fortsatt er en vesentlig forskjell mellom Norges 9,9 tonn CO2 pr innbygger og USAs 19,9 tonn. I en sammenlikning av utslipp pr. innbygger mellom de ulike industrilandene ligger Norge midt på treet.

- Ved en sammenlikning med andre land er det også viktig å ta utgangspunkt i at Norges utslippsstruktur skiller seg vesentlig fra en rekke andre industrilands, blant annet ved at vi ikke har muligheten til å gå over fra kullkraft til gass og gjennom dette redusere utslippene, sier Mathisen.

Bare CO2
Hun påpeker at FIVHs undersøkelse tar bare for seg endringer i utslippet av CO2. Når det gjelder andre klimagasser, som de kraftige klimagassene SF6 og PFK, kan Norge vise til betydelig uslippsreduksjoner de siste femten årene.

- Samtidig er det grunn til å understreke at utviklingen i norske klimagassutslipp viser at vi har en utfordring i å møte vår utslippsforpliktelse i henhold til Kyotoprotokollen, uansett hvordan vi faller ut i forhold til andre land, sier Mathisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere