Gå til sidens hovedinnhold

Kerry: Vi kjemper mot barbari

Kampen mot voldelig ekstremisme er ikke en kamp mellom sivilisasjoner, men en kamp mellom sivilisasjon og barbari, mener USAs utenriksminister John Kerry.

Innsatsen mot voldelig ekstremisme ble et hovedtema da den amerikanske utenriksministeren onsdag holdt tale på fredskonferansen Oslo Forum på Losby gods utenfor Oslo onsdag formiddag.

– Vi må komme sammen som et globalt fellesskap i kampen mot voldelig ekstremisme, sa Kerry.

Han viste til at enkelte, inspirert av statsviteren Samuel Huntington, definerer denne kampen som et «sammenstøt mellom sivilisasjoner».

– Jeg mener det er en grovt feilaktig måte å framstille det på, sa Kerry.

– Dette er ikke et sammenstøt mellom sivilisasjoner. Dette er en kamp mellom sivilisasjon og barbari, sa han.

Les også: Økt beredskap under Kerry-besøk i Oslo

«Fascisme»

I talen fordømte Kerry i sterke ordelag de verdiene han mener ekstremistgrupper som IS, Boko Haram og al-Shabaab står for.

– Vi snakker om folk som bruker sin tid på å fortelle alle andre hvordan de skal leve på en så begrenset måte som mulig. Folk som bruker sin tid på drap, voldtekt, slavehold og tortur, og som forsøker å framstille voldtekt som et uttrykk for Guds vilje eller til og med som en form for bønn, sa Kerry.

– Det er ingenting sivilisert ved terroristene som vi står overfor, sa han.

Ifølge Kerry representerer ekstremistene en blanding av «middelaldersk og moderne fascisme».

Økonomien avgjør

I talen la Kerry vekt på hvor viktig økonomisk vekst og økonomiske muligheter for unge mennesker er for fred i verden. En viktig årsak til ekstremisme, er at folk mangler muligheter, håp og mening i livet og er dypt frustrerte, fastslo han.

– Hvis vi ikke har en global strategi for å løse disse grunnleggende årsakene til voldelig ekstremisme, vil vi alltid havne på defensiven, sa Kerry.

Unge mennesker i hele verden trenger utdanning, arbeidsplasser og muligheter, mener han.

– Disse unge menneskene står på vippen i kampen mot voldelig ekstremisme, sa Kerry.

Kondolerte

Utenriksminister Børge Brende (H) benyttet anledningen til å kondolere for massakren i Orlando der 49 mennesker ble drept.

– La meg uttrykke hvor dypt sjokkerte vi er av den tragiske hendelen i Orlando denne helgen. Våre tanker går til ofrene og deres familier. Angrepet er en vond påminnelse om hvilken trussel voldelig ekstremisme utgjør, sa Brende.

Kerry takket for alle sympatierklæringene og kondolansene han har mottatt etter angrepet.

– Det er unødvendig å si at denne typer hendelser skjer med en urovekkende hyppighet. Dette kan ikke bli en ny normal. Det må stoppe. Det tror jeg alle her forstår, sa han. (©NTB)

Kommentarer til denne saken