Khalid (23) var asylsøker. Nå er han butikksjef

I GRØNT: Khaled Samimi kom alene til N orge som mindreårig asylsøker. Nå er han butikksjef på Kiwi i Meierigården på Jessheim.

I GRØNT: Khaled Samimi kom alene til N orge som mindreårig asylsøker. Nå er han butikksjef på Kiwi i Meierigården på Jessheim. Foto: Linda Ingier (Romerikes Blad)

Kom alene til Norge som 17-åring. Ble butikksjef på Kiwi som 23-åring.

JESSHEIM (rb.no): - Her blir det tilbud på juleribbe, spøker Khaled Samini (23) fra bakrommet på Kiwi, Meierigården på Jessheim. Han er i ferd med å pakke ut ukas tilbudsplaktater som skal lokke folk til å julehandle på nærbutikken.

For litt over en uke siden tok han over som butikksjef. Nå er det han som har ansvaret for at hyllene er fulle, og at det ser ryddig ut.

– Det har vært målet mitt helt siden jeg forlot Afghanistan. Å bli butikkleder, smiler 23-åringen til Romerikes Blad.

Lærte norsk i rekordfart

Veien syntes nok litt lenger for seks år siden. I 2008 kom han til Norge. Alene, uten familie, bodde han som 17-åring de første månedene på et asylmottak i Oslo.

– Jeg var allerede da fast bestemt på å lære norsk på kort tid, og få meg en bra jobb. Jeg flyttet videre til Grimstad der jeg begynte på språkkurs. Jeg leste språk sent og tidlig, sier Samini.

Alle norske ord ble slått opp i den persisk-norske ordboka. Deretter meldte han seg som arbeidssøker på Nav der han fikk jobb som medarbeider på en Kiwi-butikk, lønnet av Nav, deretter som fast ansatt.

Spurte ledelsen om traineeprogram
– Jeg gikk selv og spurte distriktssjefen om muligheten for å få bli med i butikk-kjedens traineeprogram for å få mulighet til å bli leder. Det er bare noen få som blir plukket ut, sier Khaled Samini.

Innsatsen hans ble belønnet, og etter bare to måneder som trainee ble han tilbudt jobben som leder. Selv mener han at gode ledere har bidratt til at han har fått mulighetene.

– Jeg har hatt gode ledere som har sett innsatsen jeg har lagt ned. Det har motivert meg, sier 23-åringen.

– Hva er oppskriften på å drive en lønnsom nærbutikk?

– Det er å ha god service og fulle og ryddige butikkhyller svarer han raskt. Og så er det også mitt ansvar å sørge for at de ansatte har en god arbeidsplass der de kan trives, legger han til.

Så unike muligheter
Samini møtte flere andre asylsøkere da han bodde på mottaket i Oslo. Ikke alle har oppnådd det samme som han selv.

– Jeg så tidlig hvilke muligheter jeg hadde i Norge. Mange med min bakgrunn føler nok på mange måter at det er lett å forbli mottaker på Nav.

Flere av de jeg kjenner kunne nok brukt tiden sin og mulighetene i Norge bedre. Å få være skattebetaler og bidra til godene i det norske samfunnet betyr svært mye for meg, sier den ferske sjefen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.