RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kidnappet av «politi»

Sist oppdatert:
Torpedoer er ut og en ny trend brer om seg blant kriminelle: Å utgi seg for å være politi for å lure kidnappingsofre. Les eks-spanerens blogg.

(iOslo.no) Den 28. juli ble en 23 år gammel mann av albansk opprinnelse skutt og alvorlig skadet på Slemmestad i Buskerud. Forut for hendelsen hadde mannen blitt kidnappet i nærheten av hjemmet sitt av personer som utga seg for å være politi.

- Kidnapping et våpen
Kidnappingen har blitt de kriminelles viktigste våpen for å få krevd inn penger. Tidligere politietterforsker, nå TV 2-ekspert, Johnny Brenna, skriver bloggen «Sett fra gata» for Nettavisen, forteller at torpedoene er blitt presset ut av den nye trenden.

- Der en kraftig plugg av en torpedo tidligere stolte bare på seg selv for å kreve inn penger, har man nå gått bort fra rå makt. Nå kidnapper man heller den som skylder penger, eller noen i hans nærmeste omgangskrets, sier Brenna til Nettavisen.

Saken på Slemmestad er bare ett eksempel på hvordan de kriminelle går frem.

Lurte offer
- Der satt tre personer i en bil, mens den fjerde gikk opp til offeret. Han utga seg for å være politi, og ba 23-åringen bli med i bilen. Uten å skjønne hva som var i ferd med å skje, ble han med i bilen. Turen endte på et industriområde på Slemmestad. Der ble han skutt en gang i ryggen, og to ganger i låret, sier Brenna.

- Men man skal huske på at alle de involverte har skitt på vingene. Foreløpig har ingen «sivile» vært ofre for kidnapping.

Han understreker at den nye trenden ikke følger noen etniske linjer. I Slemmestad-saken var det en nordmann, en tyrker, en albaner og en norsk-pakistaner som var involvert.

Torturkammer
Men Ullensaker-saken er den som har vakt mest oppmerksomhet. Der ble tre personer holdt fanget i et torturkammer i et hus på Ullensaker. Flere personer ble pågrepet, og saken er under etterforskning.

I tillegg var det for kort tid siden en kidnapping fra Smart Club i Asker. Der ble en norskpakistansk mann kidnappet, og holdt i et hus i Porsgrunn i et knapt døgn før politiet grep inn. Tre menn ble fengslet i etterkant av hendelsen.

- Dette er på ingen måte enkeltstående hendelser. På gata hører man om folk som bare blir borte. Noen i ukevis. Faren til en som skyldte flere hundre tusen kroner ble kidnappet. Han måtte selv fikse noen som kunne skaffe pengene, sier Brenna.

Metodene som brukes mens de kriminelle holdes fanget kan kun beskrives som ren tortur. Under sees et utdrag fra Brennas blogg:

«Her holdes offeret i forvaring til han får organisert penger. Hvis ikke må man bruke andre metoder. Sult og tørst er kanskje ikke nok for å motivere offeret til handling. En kombinasjon mellom psykisk og fysisk vold blir gjerne benyttet. Et LSD-drypp på tunga, kombinert med avhørsteknikker og strømpistol pleier å gjøre susen. Som en torpedo forteller: «Denne behandlingen er så jævlig at motivasjonen for å skaffe penger øker». Dette er en kjent metode innenfor tunge kriminelle miljøer. Har ikke offeret penger, blir han heller truet til å gjøre kriminelle handlinger. Han er blitt deres slave», skriver Brenna.

Les hele bloggen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere