RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kidnappet seg selv

(Politiet)
Sist oppdatert:
Mohammed Akbar iscenesatte sin egen kidnapping mens han var på permisjon fra fengselet. Nå er han tatt.

Foran nesa på fengselsbetjentene bortførte maskerte bevæpnede menn Mohammed Akbar på Alnabru i Oslo fredag 7. juli. De to maskerte mennene overfalt den 24 år gamle mannen og la ham inne på et rom i leiligheten, i et rekkehus der familiemedlemmer til Akbar bor.

Truet inn på rom
Familiemedlemmer til mannen og fengselsbetjentene ble truet inn på et rom, bundet og låst inne. Etter en liten stund klarte de selv å komme seg løs.

Da de fikk varslet om kidnappingen var det allerede gått en halvtime. Med en gang gikk spekulasjonene om dette var en kidnapping, eller en frigjøring av den voldtektsdømte fangen.

- Det var en fange som skulle få besøke sin familie, og hadde med seg fengselsbetjenter da maskerte og bevæpnede personer slo til, sa operasjonsleder Ellen Ulvin ved Oslo politidistrikt kort tid etter hendelsen.

Tatt i Tyskland
Onsdag denne uken ble han pågrepet i Saarbrücken i Tyskland. Da hadde han allerede vært etterlyst i over to måneder i hele Schengen-området.

- Vi er svært fornøyde med at han er pågrepet. Han var etterlyst i hele Schengen, og det var politiet i Saarbrücken som pågrep han onsdag. Det viser at Schengen-samarbeidet virker, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen til VG.

Politiet er klokkerklare på at mannen selv tok del i planleggingen av kidnappingen, og at den dermed er å betrakte som en rømming.

- Vi forsto ganske raskt at han selv hadde deltatt i dette. Nå når han er tatt, kan vi komme videre i hvem som var hans medhjelpere. Det var en brutal handling. For de to fengselsbetjentene fikk det alvorlige følger, og de er ikke ferdige med saken. De følte at de var i en alvorlig situasjon og fryktet for livet, sier Abrahamsen til VG.

Planla å rømme
Allerede i 2005 avslørte fengselsmyndighetene en plan som Mohammed Akbar hadde om å rømme fra Sarpsborg fengsel. Da ble han raskt flyttet over til Oslo fengsel. Til tross for at det var en klar rømningsfare fikk Akbar innvilget hjemmebesøk for å feire brorens bursdag. Det var da «kidnapperne» slo til.

Akbar skulle utvises av Norge etter endt soning neste år. Oslo fengsel ville ikke kommentere opplysningene om at det forelå rømningsplaner to uker etter hendelsen. Men det brutale overfallet på Alnabru kan få konsekvenser for andre innsattes muligheter til å besøke familien utenfor murene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere