Nettavisen får bekreftet av kilder i Høyre at det torsdag skal ha kommet nye varsler mot Kristian Tonning Riise, dagen etter han trakk seg som leder i Unge Høyre.

Kildene vil ikke si noe om hvor mange saker det dreier seg om.

I et Facebook-innlegg ved midnatt natt til torsdag, fortalte Kristian Tonning Riise selv at han trakk seg som leder i Unge Høyre.

Begrunnelsen var ting han hadde gjort i ungdomstiden. Samtidig understreket Tonning Riise at det ikke foreligger noen varsler mot ham.

Flere kilder har imidlertid opplyst til Aftenposten at Unge Høyre skal ha fått minst tre varsler mot Kristian Tonning Riise i forkant av at han trakk seg som leder av ungdomspartiet.

Nå forteller altså kilder i Høyre at det i tillegg har kommet nye varsler mot Tonning Riise.

- Fikk råd om å trekke seg

Ifølge generalsekretær i Unge Høyre, Maria Barstad Sanner, dreier de tidligere varslene mot Tonning Riise seg om det de internt har omtalt som bekymringsmeldinger, skriver NRK.

– Bekymringsmeldingene om Riise handler om for mye alkohol, pågående sjekking og relasjoner med jenter hvor aldersforskjellene og maktforskjellene har vært veldig skjeve, sier Barstad Sanner.

På Dagsnytt atten torsdag forklarte generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset, at Tonning Riise skal ha fått råd fra generalsekretæren og sine kolleger om «at det kanskje var lurt å trekke seg».

Solberg: Dette er en lei sak

Høyre-leder Erna Solberg sier partiet tar varslene mot den tidligere Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise på alvor, og kaller saken lei for begge parter.

– Dette er først og fremst en veldig lei sak for Kristian, men også for Høyre. Det skal være sånn at vi oppfører oss ordentlig mot hverandre i Høyre. Det skal være et parti som er inkluderende for alle og hvor det skal være trygt å sende sine unge håpefulle til en politisk karriere. Det er viktig for demokratiet, og derfor tar vi på alvor de varslene vi nå har fått, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Hun sier de nå undersøker hvorfor partiet ikke var oppmerksom på varsler som var gitt til Unge Høyre tidligere.

– Unge Høyre skal få hjelp av partiet til å jobbe med dette. Både generalsekretæren i Unge Høyre og generalsekretæren i Høyre jobber nå for fullt med å få klarhet i disse spørsmålene, og så må vi trekke konklusjoner når vi er ferdige med det, sier Solberg.

Sandra Bruflot overtar

NTB lyktes torsdag å komme i kontakt med Tonning Riise.

Riise var inne i sitt siste halvår som ungdomsleder og hadde sagt fra til sentralstyret at han ikke ville ta gjenvalg. Likevel valgte han onsdag å trekke seg.

Nestleder Sandra Bruflot overtar som leder for Unge Høyre fram til landsmøtet i juni.

Tonning Riise er valgt inn på Stortinget for Hedmark Høyre og sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Tre tidligere varsler

Aftenposten har vært i kontakt med fire nåværende og tidligere medlemmer i Unge Høyre, som sier at det ble varslet om minst tre episoder med Riise, både muntlig og skriftlig.

Unge Høyre erkjenner alvorlig svikt i håndteringen.

- Disse sakene avslører en alvorlig svikt i hvordan Unge Høyre har håndtert slike saker. Jeg beklager at de ikke ble fulgt bedre opp. Jeg skal gjøre mitt ytterste for at dette ikke skal skje igjen og oppfordrer alle som mener de ikke fått god nok oppfølging til å ta kontakt med meg. Unge Høyre skal være et trygt sted å være, skriver Maria Barstad Sanner i en epost til Nettavisen.

- Ikke mulig å gå tilbake

I Facebook-innlegget skrev Kristian Tonning Riise at Metoo-kampanjen har vært en vekker for ham, og at vedkjenner at han i sin tid i Unge Høyre har gjort ting han ikke er stolt av.

«Ting man ikke burde ment eller sagt og relasjoner man ikke burde inngått. Det er det ikke mulig å gå tilbake på,» skrev Tonning Riise.