RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Killengreen hedres av Kongen

Sist oppdatert:
Politidirektør Ingelin Killengreen er utnevnt til Kommandør med stjerne.

Hans Majestet Kongen har utnevnt politidirektør Ingelin Killengreen (57) til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for embetsfortjenste.

Det opplyser Det kongelige slott på sine hjemmesider.

Kommandør med stjerne er den nest høyeste hedersbevisningen Kongen kan gi i form av St Olavs Orden. Orden tildeles «som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».

Husmorskolen
Killengreen har i dag ansvar for landets 10.000 polititjenestemenn som øverste leder for Politidirektoratet. Men hennes yrkesbane startet med husmorskolen.

Som eldstemann i en søskenflokk på fire vokste hun opp på Minde i Bergen og lærte tidlig å ta ansvar.

Etter juridikum jobbet hun 14 år i Justisdepartementet 1972-94, der hun nådde stillingen som departementsråd. I 1994 ble hun hovedstadens første kvinnelige politimester. Fra 2001 har hun vært politidirektør.

St. Olavs Orden ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847. Ordenen er inndelt i tre grader: Storkors, Kommandør, og Ridder. De to laveste gradene er igjen inndelt i to klasser, Kommandør med stjerne og Kommandør, og Ridder 1. klasse og Ridder.

Selvtillit etter 40
Den alltid korrekt antrukne, alltid nyfriserte kvinnen med høye hæler, røde lepper og røde negler har fire stjerner på politiuniformen - dobbelt så mange som sine underordnede politisjefer.

Hun har i mange år hatt mye makt, men til bladet «Vi over 60» innrømmet hun for noen år tilbake at hun måtte bli godt voksen før hun fikk selvtillit.

- Vet du hva, jeg hadde passert 40 før jeg hadde skikkelig selvtillit. Derfor opplevde jeg, som så mange andre kvinner, hvor deilig det var da det løsnet. Men det er den faglige tryggheten som har hjulpet meg, sa Killengreen til Vi over 60.

Hun har som uttalt mål å gjøre politiet mer tilgjengelig for publikum.

Andre som har fått Kommmandør med stjerne: Skuespillerne Liv Ullmann og Wenche Foss, forsvarssjef Sverre Diesen, professor dr philos Arne Næss, fiolinist Arve Tellefsen, tidligere utenriksminister Jan Petersen og høyesterettsadvokat Tore Schei.

Kaster i veggen
Til Dagbladets Magasinet innrømmet hun at hun at det hender hun kaster ting i sinne eller sparker hardt i veggen. Hun karakeriserer seg selv som en snakkesalig dominerende kontrollfrik. Som gjerne slapper av med bøker og klassisk musikk.

Heretter må Killengreen huske og bære kommandørkorset i sløyfe av ridderkorsbåndet på venstre side av brystet over stjernen når hun møter medlemmer av kongefamilien.

Den nyutnevnte Kommandøren er gift med jurist John Killengreen og har to sønner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere