*Nettavisen* Nyheter.

Killengreen skylder på datasvikt

Politidirektør Ingelin Killengreen sier datasvikt var årsaken til at politidistriktene ikke fikk tid til å jobbe med savnetlisten før den ble presentert for offentligheten mandag.

05.01.05 07:49

- Planen var å sende ut listen til politidistriktene klokka 09.30, men i stedet ble det klokka 10, noe som skyldes tekniske problemer i overføringen.

Slik forklarte politidirektør Ingelin Killengreen på en pressekonferanse tirsdag at savnetlisten fra Nye Kripos ikke var gjennomgått av de lokale politidistriktene før den ble offentliggjort mandag klokka 11.30.

- Ingen praktisk betydning
Kripos-sjef Arne Huuse sier til TV 2 Nettavisen at forsinkelsen ikke var viktig for politiets arbeid med savnetlisten.

- Jeg beklager at politidistriktene ikke fikk mer tid, men det fikk ingen praktisk betydning. Man må gjerne kritisere oss for at det ble slik. Alternativet var å vente, men jeg synes ikke det er all verden å stå på en slik liste og likevel være i live, sier Huuse.

Fra 275 til 88
Etter offentliggjøringen mandag ble det raskt klart at en rekke av de 275 navnene på savnetlista var i god behold. I mange tilfeller var det mediene som sjekket ut personer på listen ved å ta en telefon. Noen var kommet vel hjem, andre befant seg fortsatt på ferie. Andre hadde slett ikke vært på reise da flodbølgekatastrofen inntraff. Tirsdag kveld var lista nede i 88 navn.

Frustrasjon
Lokalt politi uttrykte frustrasjon over at de fikk lista like før den ble offentliggjort og at de derfor ikke fikk tid til å sjekke om den stemte. Lederen for Norges lensmanns- og politilederlag sa det var avdekket en systemfeil i politi- og lensmannsetaten.

Justisminister Odd Einar Dørum gjentok på tirsdagens pressekonferanse at alle visste det heftet usikkerhet ved den listen Kripos presenterte mandag, at det ikke var å betrakte som en liste over omkomne og at man måtte regne med at det ville bli endringer på listen.

- Gledelig utvikling
- Når så tilbakemeldingene kom, ble tallet på savnetlisten redusert, og vi er nå nede i 90 navn. Det er en gledelig og positiv utvikling, selv om 90 savnede fortsatt er et stort tall, sa Dørum. (Etter pressekonferansen opplyste Kripos at savnet-tallet er nede i 88).

Vil evaluere
Han la til at politi og myndigheter i etterkant må se på dette arbeidet og dra lærdom av det.

- Vi vil evaluere arbeidet på en skikkelig måte i etterkant, sa Dørum.

Utenriksminister Jan Petersen avviste på pressekonferansen kommunikasjonssvikt mellom UD og Kripos i forbindelse med savnetlistene. Petersen avviste at Kripos har måttet hente informasjon til savnelistene «ad omveier».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.