RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Killengreen skylder på datasvikt

Sist oppdatert:
Politidirektør Ingelin Killengreen sier datasvikt var årsaken til at politidistriktene ikke fikk tid til å jobbe med savnetlisten før den ble presentert for offentligheten mandag.

- Planen var å sende ut listen til politidistriktene klokka 09.30, men i stedet ble det klokka 10, noe som skyldes tekniske problemer i overføringen.

Slik forklarte politidirektør Ingelin Killengreen på en pressekonferanse tirsdag at savnetlisten fra Nye Kripos ikke var gjennomgått av de lokale politidistriktene før den ble offentliggjort mandag klokka 11.30.

- Ingen praktisk betydning
Kripos-sjef Arne Huuse sier til TV 2 Nettavisen at forsinkelsen ikke var viktig for politiets arbeid med savnetlisten.

- Jeg beklager at politidistriktene ikke fikk mer tid, men det fikk ingen praktisk betydning. Man må gjerne kritisere oss for at det ble slik. Alternativet var å vente, men jeg synes ikke det er all verden å stå på en slik liste og likevel være i live, sier Huuse.

Fra 275 til 88
Etter offentliggjøringen mandag ble det raskt klart at en rekke av de 275 navnene på savnetlista var i god behold. I mange tilfeller var det mediene som sjekket ut personer på listen ved å ta en telefon. Noen var kommet vel hjem, andre befant seg fortsatt på ferie. Andre hadde slett ikke vært på reise da flodbølgekatastrofen inntraff. Tirsdag kveld var lista nede i 88 navn.

Frustrasjon
Lokalt politi uttrykte frustrasjon over at de fikk lista like før den ble offentliggjort og at de derfor ikke fikk tid til å sjekke om den stemte. Lederen for Norges lensmanns- og politilederlag sa det var avdekket en systemfeil i politi- og lensmannsetaten.

Justisminister Odd Einar Dørum gjentok på tirsdagens pressekonferanse at alle visste det heftet usikkerhet ved den listen Kripos presenterte mandag, at det ikke var å betrakte som en liste over omkomne og at man måtte regne med at det ville bli endringer på listen.

- Gledelig utvikling
- Når så tilbakemeldingene kom, ble tallet på savnetlisten redusert, og vi er nå nede i 90 navn. Det er en gledelig og positiv utvikling, selv om 90 savnede fortsatt er et stort tall, sa Dørum. (Etter pressekonferansen opplyste Kripos at savnet-tallet er nede i 88).

Vil evaluere
Han la til at politi og myndigheter i etterkant må se på dette arbeidet og dra lærdom av det.

- Vi vil evaluere arbeidet på en skikkelig måte i etterkant, sa Dørum.

Utenriksminister Jan Petersen avviste på pressekonferansen kommunikasjonssvikt mellom UD og Kripos i forbindelse med savnetlistene. Petersen avviste at Kripos har måttet hente informasjon til savnelistene «ad omveier».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere