*Nettavisen* Nyheter.

Kim Gerdts droppet advokatjobben for å hjelpe syriske flyktninger

HJALP FLYKTNINGER: Advokat Kim Gerdts tok en uke fri fra jobben for å hjelpe gummibåt-flyktninger fra Syria og Irak som ønsker et bedre liv i Europa. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Medmenneskelighet har ingen utdannelse, politisk farge, hudfarge eller nasjonalitet, sier han til Nettavisen.

24.09.15 22:25

I midten av september reiste bergenseren Kim Gerdts fra en trygg tilværelse og jobbhverdag som advokat i Oslo, til den greske øyen Lesbos. I en uke var han borte fra jobben.

Oppdraget var denne gangen ikke å forsvare kriminelle, eller hjelpe andre klienter. Nå var det syriske og irakiske flyktninger i nød som trengte hjelpende hender.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kim Gerdts løper til gummibåten for å hjelpe flyktningers om ankommer land. Foto: Privat

- Medmenneskelighet har ingen nasjonalitet

- Yrket jeg har spiller ingen rolle. Jeg er dessuten selvstendig næringsdrivende og kan velge å ta fri. Jeg kan ha medmenneskelighet selv om jeg jobber som advokat. Medmenneskelighet har ingen utdannelse, ingen politisk farge, ingen hudfarge eller nasjonalitet sier han alvorlig til Nettavisen.

- Jeg diskuterte å reise ned med noen kamerater, men de hadde ikke mulighet.

I bunnen av artikkelen kan du se bildekarusell.

Dermed dro Gerdts ned som frivillig medarbeider alene. Det var gjennom Facebook-gruppen «Dråpen i havet» han fant ut at han ville reise. Så langt har gruppen nærmere 28.000 medlemmer.

Inntrykkene har brent seg fast. Like før intervjuet med Nettavisen starter klarer ikke Gerdts å holde tilbake tårene. Han blir helt stille i to-tre minutter. Deretter ser han ut i luften, tenker og er stille et par minutter til.

- Inntrykkene sitter veldig godt i. Du kommer aldri helt hjem fra Lesbos, og jeg drar aldri på ferie der. Kanskje jeg reiser tilbake om ti år for å se der alt skjedde. Jeg tenker mye på opplevelsene i det daglige, forteller Gerdts.

Les også: - Flyktninger kan koste Norge 150 milliarder

Les også: Å ta imot 8000 flyktninger er ressurssløsing

Klikk på bildet for å forstørre.

De som har råd til redningsvester kaster dem av seg i glede over å ha kommet seg på land. Foto: Privat

Sterke inntrykk

Som frivillig jobbet han på utkikkspost, matstasjonen, patruljering langs stranden og å ta imot desperate flyktninger som kom i stappfulle gummibåter.

- Det var sterke inntrykk. Jeg så aldri noen døde mennesker, men langs strendene var det mange båtlik. Da flyktningene kom i land stakk de gjerne hull på gummibåten, av frykt for at de skulle bli sendt tilbake til Syria.

Da de vinket inn flyktningene i gummibåtene var prioriteringene klare. Barn og andre med hjelpebehov ble tatt hånd om først.

- Det var trist å se hvor desperat mennesker kan bli. Båtene var fylt opp med 50-60 personer av gangen. Folk som var lam tok med rullestolen og kjempet også den tøffe kampen over havet i håp om å få et bedre liv i Europa.

- Mange av dem vi tok imot var dehydrert, andre gikk i sjokk da de kom på land. Det var heller ikke noe profesjonelt mottak for dem. Men vi samarbeidet med en fantastisk fransk lege med mye erfaring fra krisesituasjoner verden over, roser Gerdts.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gerdts klarte ikke å holde tårene tilbake da han tenkte på flyktningene på Lesbos. Foto: Farid Ighoubah /Nettavisen

Gikk syv mil til fots

Etter at flyktningene hadde kommet seg på land var det mer arbeid som gjenstod.

- Etter å ha kommet seg på land måtte de gå inn til hovedstaden Mytilini. Den ligger syv mil unna og flyktningene gikk til fots. Det er en tredagers marsj! Etter hvert klarte vi å organisere busstransport, slik at de slapp å gå.

Ifølge Gerdts betaler flyktningene rundt 12.000 norske kroner for å bli fraktet til Europa i gummibåt. Redningsvest kommer i tillegg og koster cirka 1000 norske kroner. Men det er ikke alle som har råd til det.

Les også: Antall Syria-flyktninger har passert fire millioner

Les også: Slik ville Jan Egeland løst flyktningekrisen

I bunnen av artikkelen kan du se bildekarusell.

- Jeg kommer aldri til å glemme den enorme massen med mennesker, mengden med flyktninger som kom, og glede til mange av dem over å ha kommet i land. Alt de eide var en liten ryggsekk, likevel var det enorme gledesscener på strendene

- Men det var også fortvilelse. Mødre som måtte rømme fra moskeer i Syria og som ikke fikk med barna, engstelige gravide kvinner, og foreldre med nyfødte barn. Det var mange rop om hjelp, slikt er vanskelig å glemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

En flyktning takker høyere makter for endelig å ha nådd land, på flukt fra krigen. Foto: Privat

- Skyter mot flyktninger

Selv om det var mye elendighet å se, var det også mange fine og rørende øyeblikk.

- Barna fikk kjeks, snop, klær og mat da de kom på land. Det skulle ikke mye til før de trakk på smilebåndene. Det var også rørende å se hvor glad de ble da de fant igjen foreldrene sine.

- Det var også mye medmenneskelighet å se, som hvordan den greske kystvakten håndterte situasjonen. Når de var ute på havet og patruljerte hjalp de flyktninger som hadde fått motorstopp, og fraktet dem til land. Dette står i sterk kontrast til hvordan den tyrkiske kystvakten opptrådte, blant annet med å skyte med skarpt mot gummibåtene, forteller Gerdts.

Vel hjemme igjen, i trygge Norge, maktesløs mot flyktningestrømmen, er han likevel ikke bekymret.

- Det er betryggende å tenke på hvor godt organisert det frivillige arbeidet er. Og jeg blir avslappet av å vite at dem som reiser ned gjør en skikkelig god og uselvisk jobb. De som reiser ned har bare ett ønske - å hjelpe.

- Det har rett og slett vært lærerikt, og læringskurven er bratt. Du er veteran etter dag én. Etter to dager er du superveteran. Noen er der i to eller tre uker, men de fleste trenger en pause. For meg var én uke nok.

- Det har vært en meningsfull og givende uke, avslutter Gerdts.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.