*Nettavisen* Nyheter.

Kina dropper ettbarnsregelen

Foto: (Foto: Diego Azubel / EPA)

Myndighetene i Shanghai oppfordrer par til å få flere barn.

25.07.09 14:37

Frykten for at en omfattende eldrebølge vil etterlate mange eldre kinesere i en situasjon der de ikke kan ta vare på seg selv, har fått myndighetene i landets største by og finanssenter, Shanghai, til å droppe den snart 30-år gamle ettbarnspolitikken, og heller oppfordre par til å lage et barn nummer to.

Flygeblad og hjemmebesøk
Dette gjelder først og fremst par der begge parter selv var enebarn, slik tilfellet er for de aller fleste nygifte par i Shanghai.

Reglene er allerede på plass, men foreløpig har få familier benyttet muligheten. Derfor har myndighetene iverksatt en offensiv kampanje for å motivere til familieforøkelse: Flygeblad blir stukket i brevsprekker og representanter fra familieplanleggingsmyndigheten går på hjemmebesøk.

Ingen nasjonal kursendring
– Vi oppfordrer egnede par til å ha to barn fordi det kan bidra til å minke aldersgapet i befolkningen, og vi kan unngå en situasjon der arbeidskraft blir en mangelvare, sier Xie Lingli, sjef ved byens familieplanleggingskommisjon, til China Daily.

Han understreker at dette ikke signaliserer en kursendring når det gjelder føringene for den nasjonale familieplanleggingspolitikken. Ettbarnsregelen ble innført i 1979 som et virkemiddel for å hindre befolkningsvekst.

Negativ prognose
I løpet av 2050 vil antallet kinesere som har bikket 60 år være på over 438 millioner, og av disse er over 100 millioner 80 år eller eldre. I 1975 regnet man at det fantes 7,7 arbeidsføre voksne per hver pensjonist, mens prognosene for 2050 viser at antallet voksne arbeidsføre vil synke til 1,6.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.