*Nettavisen* Nyheter.

Kina mot dataspillavhengighet

Kinesere under 18 år får ikke lov til å spille dataspill mer enn tre timer sammenhengende.

11.04.07 11:49

(Spillmagasinet): Åtte departementer i Kina har fått beskjed om at kampen mot dataspillavhengighet starter 15. april.

Ved å regulere dataspillprodusenter og nettspillselskaper vil myndighetene forby barn og ungdom å spille mer enn tre timer sammenhengende.

Rundt 137 millioner personer spiller jevnlig dataspill på nettet i Kina. Over 20 millioner av dem, altså 15 prosent av brukerne, er barn og ungdom under 18 år.

Les også:Døde av dataspilling

Kinesiske myndigheter har bedt selskapene om å installere programmer for å kunne regulere spilletiden på internett. For å få tilgang til spillet på internet, må den enkelte brukeren i Kina legge inn navn, personnummer og et annet ID-nummer.

Mister poeng
Personer under 18 år som spiller i flere timer, vil oppleve at spillene blir kjedeligere etter hvert. Det vil nemlig bli satt begrensninger på hvor mange poeng de kan spille inn.

Det nye reglementet tilsier at spillerne kan tjene flest poeng de første tre timene av spilletiden. To timer senere vil spillerne kun få mulighet til å samle halvparten. Etter den femte timen forsvinner muligheten til å tjene flere poeng.

- Reglementet rettes mot yngre spillere som ikke klarer å begrense sin spilletid, kommenterer Kou Xiaowei i den statlige instansen for Presse og Tidskrift til det kinesiske pressebyrået Xinhua.

Etter 15. april vil dataspillprodusenter og nettspillselskaper få tre måneders periode for å tilpasse seg til de nye reglene. Nettsidene som ikke har endret innen 16. juli vil bli lagt ned av kinesiske myndigheter.

Ytringsfrihet og politikk
Professor i rettsinformatikk Jon Bing ser ikke med glade øyne det nye kinesiske reglementet. Han mener at det angriper ytringsfriheten i tillegg til at det blir meget vanskelig å gjennomføre utenfor de kinesiske landegrenser.

- Dette må være en frivillig sak, og jeg tviler at disse dataselskapene frivillige vil være med på det. De tjener ingenting på å la seg begrense. Dette har også noe med ytringsfrihet å gjøre. Men Kina er kjent for å begrense tilgangen til internett uten hemninger, sier Bing til Nettavisen.

Rettsinformatikk-professoren mener at det er viktig å nedkjempe spillavhengighet, men han understreker at noen politiske tiltak kan kollidere med de juridiske rammer som beskytter det enkelte individet.

- Det vil for eksempel ikke være like lett å gjennomføre noe liknende i Norge eller Europa. Jeg ser ingen åpenbar grunn til at dataselskapene vil være med på det, heller ikke grunn til at de vil legge spesielle rammer i Kina, sier Bing.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.