RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjemisk skjold mot bakterier

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Amerikanske forskere har utviklet et kjemisk "skjold". Det skal kunne beskytte pasienter mot livsfarlige infeksjoner på sykehuset.

Forskerne fra University of Chicago konkluderte med at den spesielle beskyttelsen kan fungere som en barriere mot livsfarlige bakterier.

Det er spesielt under og rett etter operasjoner pasienter er mottagelig for infeksjoner, ettersom de får all næring intravenøst. Bakterier reagerer når de merker kjemiske stressbeskjeder som forteller når kroppen er sårbar, foklarer forskerne i det medisinske tidsskriftet Gastroenterology.

Det kjemiske skjoldet som de nå har utviklet, er ment å stoppe disse beskjedene og dermed forhindre infeksjoner.

Overlevde etter behandling
Forskerne fokuserte på pseudomonas aeruginosa-bakterien, som finnes i innvollene på rundt 3 prosent av friske mennesker.

I studien ble mus infisert med bakterien to dager etter en operasjon.

Det viste seg da at musene som ikke ble behandlet, døde kort tid etterpå. De som fikk behandlingen, utviklet derimot ikke infeksjoner.

Erstatte antibiotika
For øyeblikket brukes antibiotika til å bekjempe infeksjoner. Problemet er at desto mer bakterier blir eksponert for antibiotika, desto mer resistente blir de.

- Da vi gjorde undersøkelser ved sykehusene i 2002, hadde 6,1 prosent av de opererte infeksjoner. Det er mer enn vi ønsker, sier overlege ved Fokehelseinstituttet, Bjørn Iversen til TV 2 Nettavisen.

- Totalt sett er studien interessant, men det må gjøres en kritisk vurdering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere