RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjemper for å få bli i Norge

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
I dag startet saken Avin Yousef Khadir (22) har anlagt mot staten for at hun og hennes hjertesyke datter skal få bli i Norge.

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Khadir har saksøkt staten etter at Utlendingsnemnda (UNE) har avslått hennes og datterens asylsøknader. Torsdag startet den sivile rettssaken i Oslo Tinghus.

Tårene rant hos 22-åringen da hennes advokat Ellen Karine Hektoen beskrev hennes vanskelige situasjon. Avin Yousef Khadir frykter at hun vil bli drept i hjemlandet.

- Avin og datteren har søkt om beskyttelse i Norge, og har saksøkt Staten fordi vedtaket om avslag er fattet på feil grunnlag, sa Hektoen da hun startet på sitt innledningsforedrag.

- Kan bli steinet
Fem år har gått siden Avin Yousef Khadir flyktet sammen med sin da to år gamle datter fra ektemannen og svigerfamilien i byen Bokan i de kurdiske områdene nord i Iran.

Avin reiste først til Nederland og var der i en periode, før hun kom til Norge i mars 2002, og har bodd her siden.

22-åringen hevder at hun ble mishandlet av sin svigerfamilie i Iran, og frykter at hun blir drept dersom hun kommer tilbake.

- Jeg kan jo bli drept. Både min mann og mine svigerforeldre vil ta livet av meg, sa Avin i sin forklaring til Utlendingsnemndas representanter like etter at hun kom til Norge.

Hennes advokat påpekte i retten torsdag at det ifølge Avin er mange kvinner i samme situasjon som henne i Iran, og at dersom de ber om skilsmisse, og myndighetene får tak i dem, så kan du bli steinet.

Undertrykkelse og tyranni
Ifølge advokaten ble Avin tvangsgiftet av sine onkler etter at hennes far døde. Hun var da bare 14 år gammel, og ble giftet bort med en 15 år gammel gutt. Avin flyttet inn hos sin nye svigerfamilie, og det var da problemene startet.

- Både mannen og svigerforeldrene har mishandlet både Avin og datteren, sa Hektoen i retten.

Datteren, som nå er seks år gammel, ble født to år etter giftemålet. Hun ble født med en alvorlig hjertefeil, men dette skal ikke hennes svigerfamilie har tatt hensyn til.

- Familien til ektemannen ville ikke betale for en nødvendig operasjon, fordi det var en jente, hevdet advokaten. Dette skal ha vært årsaken til at hun og datteren først reiste til Nederland, der hennes svoger sa han skulle hjelpe.

I sitt innledningsforedrag fortalte Hektoen om et liv preget av undertrykkelse og tyranni hjemme hos svigerforeldrene.

- De var slemme mot meg
Avin skal ikke ha fått lov til å reise hjem på besøk til sin egen mor, og på grunn av den håpløse situasjonen skal hun flere ganger ha vurdert å ta sitt eget liv.

- De var slemme mot meg. Jo snillere jeg var, jo slemmere var de. Bare det at jeg fødte en jente bebreidet de meg for. De var slemme mot meg fordi jeg fødte en syk datter, fortalte Avin til myndighetene da hun kom til Norge, ifølge advokaten.

Hektoen sa at Avin ikke ville gifte seg da hun var 14 år, men at hun skal ha blitt truet på livet. I retten torsdag kom det også fram at 22-åringen skal ha blitt slått av både ektemannen og svigerforeldrene.

- Jeg fikk blåmerker på kroppen, men det var ingen jeg kunne fortelle det til, har Avin fortalt.

Utlendingsnemnda begrunner sitt avslag med at Avin kan skille seg fra ektemannen, og at dette blir stadig vanligere i Iran. De mener også at 22-åringen og datteren vil få nødvendig beskyttelse der, og at datteren vil få den medisinske hjelpen hun trenger.

Dette var Hektoen uenig i.

- En skilsmisse blir oppfattet som skam for begge parter, og når barnet fyller sju år mister mor automatisk foreldreretten, sa hun. Avin selv er redd for hva som vil skje med barnet dersom faren får omsorgen.

Får støtte fra mange
Avin får støtte fra mange hold. Blant annet har folk gått i fakkeltog for å støtte småbarnsmoren. Hun har også fått støtte fra Kirkerådet, som har bedt om at myndighetene må snu i saken.

I forbindelse med rettssaken blir det også en markering foran Oslo Tinghus torsdag ettermiddag, en markering av SOS rasisme og støttegruppa for Avin.

For tiden bor hun og datteren på Lillehammer, og hennes advokat mener den store støtten er et bra bevis på at de er godt integrert i lokalsamfunnet.

- De er godt integrert både i jobbsituasjon og i lokalsamfunnet generelt. Datteren har dessuten fått masse venner, sa Hektoen i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere