*Nettavisen* Nyheter.

Kjemper mot internasjonal alkoholbruk

Dagfinn Høybråten har fått med seg Verdens Helseorganisasjon (WHO) på å gjøre alkohol til internasjonal kampsak. EU er mindre begeistret for ministerens initiativer.

01.03.05 19:10

Arbeids -og sosialminister Dagfinn Høybråten kan inkassere en seier i arbeidet mot folkehelseskadelig alkoholbruk etter å ha møtt generalsekretæren i WHO, dr. Jong-Wook Lee, i Genève.

- Styret i WHO går inn for at dette skal bli en av hovedsakene på den store helseforsamlingen i mai, der alle verdens nasjoner er ventet. Det er en klar forventning om at det vil vedtas en kraftfull resolusjon som sikter frem mot en ny global alkoholstrategi, forteller Høybråten til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag var han i Brüssel, der han har møtt EUs helse -og sosialkommissær Vladimir Spidla og medlemmer av Europaparlamentet. Han orienterte EU-toppene om det nordiske alkoholinitiativet, som går ut på at de lave minimumsavgiftene på alkohol i EU må heves og at de høye innførselskvotene mellom de forskjellige EU-landene må senkes.

- Kommisjonen skal fremlegge en alkoholstrategi på forsommeren. Det betyr at spørsmålet kommer på dagsorden her også. Men det er nok et adskillig lengre løp her enn det er i WHO, sier han.

Ifølge WHO døde 1,8 millioner mennesker av alkoholrelaterte årsaker på verdensbasis i 2000. Det utgjør omtrent like mange tapte leveår som det tobakk forårsaker. Alkoholrelatert uførhet står for fire prosent av den totale sykdomsbyrden, skriver Arbeids -og sosialdepartementet i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.