RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjemper mot stormen

Foto: TV 2 Nyhetene
Sist oppdatert:
Stormen herjer nå på Sørlandet. I Kristiansand tok vinden deler av taket på et sykehjem.

Torsdag formiddag traff stormen «Tuva» norskekysten. Ved 10-tiden blåste det opp til liten storm ved Utsira fyr i Rogaland.

Stormen har beveget seg videre østover, og merkes nå godt på Sørlandet. Stormtoppen er imidlertid ikke nådd.

- Det blåser opp i liten storm flere steder langs kysten sør på Vestlandet og på kysten av Sørlandet. Både på Lista og Torungen fyr utenfor Arendal er vindstyrken nå 22 meter per sekund, sier meteorolog Camilla Albertsen ved Storm Weather Center til Nettavisen ved 14-tiden.

Hun advarer om at stormen kan komme opp i full storm når den beveger seg videre østover. I tillegg vil særlig innbyggerne i Agder-fylkene, Telemark, Østfold og Vestfold merke uværet godt.

Rev taket av aldershjem
I Kristiansand ble deler av taket til Gimle aldershjem torsdag ettermiddag tatt av vinden.

- Deler av taket blåste ned og ble liggende i veien. Ingen av beboerne er skadet, forteller operasjonsleder i Agder politidistrikt Frank Solvåg til Nettavisen, og opplyser at Gimleveien, som er rett ved aldershjemmet, er sperret av mens det ryddes opp.

Saken fortsetter nedenfor.

213720

Flere tusen uten strøm
400 husstander øst for Kristiansand er torsdag ettermiddag uten strøm som følge av den kraftige vinden. På det meste har 3000 hustander vært uten strøm.

- Hovedproblemet er trær som blåser over ende og river med seg strømledningene, sier Realf Ottesen fra Agder Energi til Nettavisen.

-Feilene blir rettet opp fortløpende, og strømmen vil være tilbake i løpet av kvelden, fortsetter han.

Se været på webkameraer i Norge (ekstern lenke)

- Jobber på spreng
I Arendal, hvor det blåser opp i liten storm, frykter man at det kan bli store skader.

- Det herjer godt her nå, og vi jobber på spreng med tiltak for å begrense skadene, sier havnefogd Rune Hvass til Nettavisen ved 13-tiden torsdag.

Hvass forteller at det i en båtby som Arendal er svært mange småbåter.
- Mange av disse ligger ute nå om vinteren. Vi jobber nå med å bringe disse småbåtene i ly for å begrense skadene, sier han.

Frykter for brygga
Havnefogden frykter at stormen «Tuva» skal ødelegge brygga. For brygga er ti år gammel og har en del slitasje.

- Tuva er jo en 10-årsstorm, og siden denne brygga ikke har opplevd slik uvær før, er vi usikre på om den vil tåle det, sier Hvass til Nettavisen.

Han forteller at dersom det blir skader på båthavna så vil det i hovedsak bli forårsaket av at båter skraper og slår den i stykker når vann og bølger bringer dem opp og ned. Dette er også en stor trussel for båtene.

- Spesielt er det de store båtene som kan bli skadet og forårsake skade, sier Hvass, som legger til at han selv er søkkvåt etter å ha nettopp kommet innomhus.

I Grimstad blåser det også kraftig torsdag ettermiddag, og det skal være merkbart tungt å gå i motvind, ifølge Agderposten. Langs bryggene er det satt opp skilt der det står «Obs! fare for springflo».

(Saken fortsetter under bildet)

Oljearbeidere sendt hjem
I Nordsjøen er 91 av mannskapet på oljeplattformen Valhall sendt i land som følge av uværet.

- Vi har sendt hjem 91 personer fra Valhall, sier pressetalskvinne Jorunn Braathen Eia i BP Norge til Nettavisen.

Hun forteller at evakueringen har skjedd de to siste dagene, etter at de fikk ekstremværvarslet fra Meteorologisk Institutt.

Saken fortsetter nedenfor.
213698

- For et par dager siden fikk vi melding om at torsdag og fredag ville være dager med sterk vind og høye bølger, og dermed har vi kriterier for hvordan dette skal håndteres. Så da startet vi nedbemanningen i henhold til prosedyrene våre, sier Braathen Eia.

Pressetalskvinnen presiserer at produksjonen ikke vil bli rammet.

- Vi har sendt hjem de som ikke er kritisk å ha for å opprettholde vanlig produksjon, og har igjen 104 personer, sier Braathen Eia.

Hun håper de kan sende mannskapene tilbake til plattformen i løpet av helga. Braathen Eia forteller at det for øyeblikket er rimelig greie værforhold på plattformen.

Ferjeturer kansellert
Båttrafikken blir også rammet av stormen.

Color Line måtte torsdag kansellere «M/S Christian IVs» avgang fra Kristiansand til Hirtshals klokken 08.15 - og returen fra Hirtshals klokken 13.45 som skulle ha ankommet Kristiansand klokken 18.15.

- Foreløpig avventer Color Line med flere avlysninger, og vi tror at alle andre seilinger skal kunne gjennomføres som planlagt, sier kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line til Nettavisen.

Hold deg oppdatert på ruteendringene her (ekstern lenke)

I Bergen har DFDS Seaways måttet kansellere turen til Newcastle, og passasjerene får i stedet tilbud om båt til København melder, bt.no.

Fergesambandet Mortavika-Arsvågen i Rogaland er stengt.

(Saken fortsetter under bildet)

Stengte fjelloverganger
Statens vegvesen melder torsdag ettermiddag om stengte fjelloverganger, kolonnekjøring og trøbbel på utsatte fergestrekninger.

Blant annet er det kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell, mellom Telemark og Hordaland.

Se oppdaterte trafikkmeldinger her (ekstern lenke)

Hold deg oppdatert på:

Fjellovergangene i Sør-Norge (ekstern lenke)

Fjellovergangene i Nord-Norge (ekstern lenke)

Fare for flom
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer mot lokale oversvømmelser.

- Det gjøres spesielt oppmerksom på at is og snø kan føre til gjentetting av kulverter og andre avløpsveier, som kan gi lokale oversvømmelser, opplyser NVE torsdag.

Verken politiet i Ager eller i Rogaland hadde ved 14-tiden fått inn meldinger om skader som følge av «Tuvas» herjinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere