Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper mot vindkraft i Finnmark

Forsvaret sier nei til etablering av vindmølleparker i Finnmark. De planlagte vindmøllene kunne gitt strøm til 100.000 husstander.

Forsvaret oppgir hensynet til elektronisk krigføring og radaranlegg blant årsakene, men den eksakte begrunnelsen er hemmelige, skriver Aftenposten.

Av ni planlagte vindmølleparker vil trolig åtte bli stanset på grunn av Forsvarets protest. Investeringer for flere milliarder kroner stoppes og 200 vindmøller langs kysten av Finnmark blir ikke bygget.

Krever forklaring

Nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité, Hallgeir Langeland (SV), vil ha en forklaring fra forsvarsministeren.

-Har Forsvaret gått over fra å forsvare seg mot russerne til å kjempe mot vindmøller? Den kalde krigen er over for lengst, trusselbildet er snudd opp ned, og dette må jo også Forsvaret forholde seg til, sier Langeland.

Han peker også på at salg av vindkraft til Russland kanskje kan medvirke til at russerne kvitter seg med gamle atomanlegg.

Både Statkraft, Hydro og Norsk Miljøkraft arbeider med omfattende planer for å bygge vindkraftverk langs kysten av Finnmark.

- Gunstig landskap

Fylket har store ressurser for produksjon av vindkraft.

-Det er mye vind i Finnmark, og et svært gunstig landskap å bygge vindmølleparker i, sier seniorrådgiver i NVE, Knut Hofstad.

NVE har beregnet at fylket har et teoretisk vindkraftpotensial tilsvarende hele Norges strømforbruk.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger