*Nettavisen* Nyheter.

Kjendis-kokkenes grilltips

Vi har spurt tre kjente kokker om hvilken vri du kan gi grillpølsa og koteletten i kveld, samt hva du bør gjøre hvis du vil finne på noe helt sprøtt under sankthans-grillingen.

26.06.05 15:50

Kokkene er svært kritiske til sommerkoteletten, og de har mange tips til hvordan du kan gjøre kveldens grilling til noe spesielt.

Her er spørsmålene vi stilte:
1) Hvordan kan vi med enkle grep gjøre mer ut av pølsa før vi hiver den på grillen?

2) Hva med den kanskje nest mest populære grillmaten, koteletten, hvordan liver vi opp den?

3) Har du et tips til de som vil gjøre noe helt nytt og sprøtt under grillingen i kveld?

Wenche Andersen, TV 2-kokk:
1) Kjøp mange forskjellige pølsetyper, del dem opp i biter og tre dem på grillspyd eller trepinner som er vætet med vann, slik at de ikke tar fyr. Vekselvis med pølsene kan du også bruke forskjellige typer grønnsaker, som ananas, tomater og sopp. Hvis du vil ha en marinering, kan du blande chilisaus med finhakket hvitløk og olivenolje.

2) Sommerkoteletten er jo i utgangspunktet grillklar, men du kan i tillegg ta på litt av den samme marinaden som du laget til pølsene. Legger du dessuten en ananasskive på toppen av koteletten, får du en litt ny og spesiell smak. En annen mulighet er å grille stimlet kotelett i aluminiumsfolie sammen med olivenolje, tomat, aspargesbåter og litt vin.

3) Her om dagen eksperimenterte jeg med en colamarinade som er veldig god til kylling og koteletter. Hvis du tør prøve dette, koker du omtrent tre desiliter Coca-Cola til vannet i den fordamper. Denne sirupaktig massen blander du så med 1-2 teskjeer finhakket rød chili og ingefær, før du pensler sausen på grillmaten.

Lars Barmen, kokebokforfatter:
1) Ikke kødd med grillpølsa, hehe! Hvis du vil gjøre noe ekstra, kan du jo lage pølsene selv. I så fall må du male opp kjøtt og spekk i forholdet en til tre. Da mangler du bare krydder og annet som kan sette smak på blandingen, før du stapper det hele i en pølsetarm som du har skaffet hos en slakter. Sørg for å grille pølsa passe lenge, for ellers vil den sprekke.

2) Etter min mening er det smartere å kjøpe ferske koteletter enn ferdigsaltede sommerkoteletter, for de låser mulighetene du har å bestemme smaken. Til svineribben kan du blande en grillsaus bestående av fire spiseskjeer tomatpuré, én spiseskje mørk sirup og én spiseskje eddik. Det du da får, er en slags avansert ketchup. Til slutt tilsetter du det krydderet du vil.

3) Lag en wok, hiv ut grillrista og sett wokpanna rett ned i grillkullet. Da får du wok slik wok skal være, stekeplate-wok er bare tull, hehe. Wok skal jo egentlig lages over åpen flamme. Forskjellen er at du også får sidevarme i grillen, men vær oppmerksom på at prosessen går tre ganger så fort.

Odd Ivar Solvold, Norges mestvinnende i kokkekonkurranser:
1) Rull pølsa inn i bacon, parmaskinke eller strimler av aubergine – det er kjempegodt! Selv har jeg stor sans for syrlige og friske kremer, hvor rømme, creme fresche og kesam og urter er aktuelle ingredienser. En annen idé er å lage sin egen rekesalat. Bland majones og rømme 50/50, og så er du raus med rekene.

2) Sommerkoteletter er et salt og fælt produkt, så lag heller din egen kotelett! Kjøp skiver av ribbe og bland en krydderblanding av paprikapulver, karri, pepper, finhakket koriander, salt og pepper. Dette strør du på eller blander det med solsikkeolje, før du pensler det på. Hvis du velger det siste er det fint om du lar koteletten ligger litt før den blir grillet.

3) Gå til fiskehandleren og spør om de har sjøkreps. Del så hele krepsen i to. Legg den på grillen med skallsiden ned etter at du har hatt på en blanding av revet sitronskall, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper. Med det samme du er i fiskebutikken, kan du også kjøpe med deg breiflabb som du skjærer i centimetertykke skiver og griller som fileter. Bruk gjerne den samme blandingen som du laget til krepsen.

Les flere grilltips hos Art of Taste !

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag