RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjendisadvokat ble fotgjenger

Sist oppdatert:
Per Danielsen (53) kjørte forbi en bil på høyre side i altfor høy hastighet - med kurs rett mot et vogntog.

(iOslo.no) I dag var advokaten, som ikke er kjent for å gi seg lett, i Oslo tingrett for å få tilbake førerkortet. Det kunne han glemme. Politiet fikk beholde førerkortet hans i et halvt år etter at han ble tatt for råkjøring, og Danielsen er siktet for tre brudd på Veitrafikkloven.

Retten skriver til og med i kjennelsen at Danielsen har «manglende forståelse for hvordan man skal opptre som bilfører i trafikken».

- Jeg kjørte kritikkverdig
- Det er ingen tvil om at jeg kjørte kritikkverdig, men jeg synes det er altfor strengt å miste førerkortet, sier Danielsen selv til iOslo.no.

Episoden skjedde på E18 rett etter avkjøringen til Larvik den 30. juni. Danielsen kom i sin BMW 525, og kjørte forbi to biler. Avstanden til den ene bilen før forbikjøringen ble målt av politiet til bare 0,8 sekunder - mens den andre ble målt til 0,84 sekunder - rett før kjendisadvokaten freste forbi.

I tillegg skjedde forbikjøringen på høyre side av veien, i et område hvor en tofelts vei går sammen i én fil. Han lå også godt over fartsgrensen, og ble målt til 93 kilometer i timen i 70-sonen. Det var også både regn og våt veibane da forbikjøringen skjedde.

- Måtte unngå kjedekollisjon
- Det er et krav etter loven for å ta førerkortet at det skal være fare for omfattende skader på materiell eller personer i forbindelse. Det mener jeg det ikke var i dette tilfellet, sier Danielsen.

Han har erkjent straffskyld for alle forholdene han er siktet for.

Ifølge advokaten hadde bilen han kjørte forbi vikeplikt, og han mener det ikke var noen risiko forbundet med forbikjøringen. Det spørs om alle er enige i dette.

En lastebilsjåfør som fikk Danielsen rett mot seg etter forbikjøringen, har forklart at han måtte bremse ned, og var klar til å bremse ytterligere, for ikke å kollidere med Danielsen.

Sjåføren i den ene bilen Danielsen kjørte forbi, har også forklart at han måtte bremse ned, for at advokaten skulle klare å komme seg inn igjen i filen.

«Retten har ut fra dette vurdert det slik at siktedes kjøring så vel isolert vurdert som samlet vurdert fremtrer som aggressiv og at det er tale om klart trafikkfarlig kjøring», heter det i kjennelsen.

Advart 25 minutter før
Men det var ikke bare i forbindelse med disse forbikjøringene at Danielsen skal ha vært hard på gassen. Bare 25 minutter tidligere ble Danielsen stoppet av en politipatrulje - og gitt en muntlig advarsel.

Ifølge kjennelsen hadde politiets operasjonssentral blitt varslet om at han holdt høy hastighet og hadde foretatt farlige forbikjøringer.

I retten i dag argumenterte Danielsen med at han trengte førerkortet i jobben sin som advokat. Han representerer blant annet «bokhandleren i Kabul» - Shah Mohammed Rais. Det øret ville ikke retten høre på.

- Hva gjør du nå, for å få igjen førerkortet?

- Nei, det vet jeg ikke, sier den normalt slagkraftige advokaten, som nå har tatt ferie. Og det ble naturlig nok ingen bilferie i sommer.

- Nei, jeg kjører båt nå. Der er det i hvert fall ingen filer, sier kjendisadvokaten - med humøret i behold.

Les flere nyheter på iOslo.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere