Gå til sidens hovedinnhold

Kjendisadvokat dømt

Kjendisadvokat Olav Sylte er dømt til betinget fengsel.

Det kommer fram av en dom fra Kristiansand tingrett.

Advokaten er dømt til betinget fengsel i 45 dager, for overtredelser av bokføringsloven, ligningsloven, merverdiavgiftsloven og toll-loven.

Politiet har etterforsket saken i halvannet år, og lovbruddene skal ha skjedd i forbindelse med import av luksusbiler fra utlandet.

Ikke dømt for dokumentfalsk
Den kjente advokaten blir frifunnet for anklagene om dokumentforfalskning.

Han var nemlig også tiltalt for å ha medvirket til å forfalske en kjøpekontrakt som ble fremlagt overfor norske tollmyndigheter etter innkjøp av en Mercedes fra Tyskland. Kjøpesummen ble ifølge tiltalen endret fra 9000 til 5500 euro.

Ifølge dommen så nektet advokaten for dette i retten, men han erkjente at han visste om at beløpet var endret.

Retten har etter en samlet vurdering kommet til at det er rimelig tvil om hvorvidt advokaten har medvirket til forfalskningen, og han blir derfor frifunnet for dette.

(Saken fortsetter under bildet)

- Har bedre forutsetninger
I dommen påpekes det at advokaten har begått de straffbare forholdene «til tross for at han er advokat og dermed har hatt klart bedre forutsetninger enn mange andre for å se viktigheten av å være nøye med å overholde bestemmelsene».

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet opplyser til Nettavisen at de tidligere har vurdert suspensjon av advokatbevillingen i forbindelse med saken.

- Spørsmålet om suspensjon av advokatbevillingen er vurdert, men det har man ikke gjort, sier daglig leder Hege Bjølseth i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet til Nettavisen.

Tilsynsrådet har ennå ikke rukket å se på dommen fra Kristiansand tingrett, men vil trolig gjøre dette om ikke alt for lenge.

- Forhåndsvarsel vil bli sendt ut til advokaten før saken eventuelt blir realitetsbehandlet på nytt. Spørsmålet er hvilke konsekvenser dette eventuelt skal få for ham, sier Bjølseth.

- Ingen konsekvenser

Advokatens forsvarer, advokat Karl Nicolai Vogt Skjerdal, er glad for at hans klient er frifunnet for dokumentforfalskning.

- Vi er tilfreds med at han er frifunnet for det alvorligste forholdet. Når det gjelder de øvrige regnskapsspørsmålene, så får vi ta det til ettertanke. Det er ikke tatt noen beslutning ennå på hvorvidt vi anker, sier Vogt Skjerdal til Nettavisen.

Han synes det er naturlig at Tilsynsrådet ser på saken, men tviler på at dommen får noen konsekvenser for klientens advokatvirksomhet.

- Det er naturlig at Tilsynsrådet ser på dommen, men jeg kan vanskelig se at denne dommen skal få konsekvenser for hans bevilling. Saken har ikke noe å gjøre med hans advokatvirksomhet, og den er ikke alvorlig nok til at den skal kunne få konsekvenser for bevillingen, sier Vogt Skjerdal.

Rikskjendis i T5PC-saken
Advokaten ble rikskjent da han i 2004 gikk kraftig ut mot toppene i pyramidespillet T5PC. Innen kort tid hadde han 92 pyramidespillere som klienter. Sammen gikk de til sak mot spillselskapet.

I tillegg til advokatjobben har han hatt eierinteresser i bilimportfirmaet Biltorget på Tangen i Kristiansand.

Sylte dømmes også til å betale en ubetinget bot på 25.000 kroner, samt 10.000 kroner i saksomkostninger.

Prøvetiden for den betingede fengselsstraffen er satt til to år.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her