*Nettavisen* Nyheter.

Kjendisadvokat i Nokas-trøbbel

Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Sigurd Klomsæt skriver til Dan Pettersen at han vet noe som kan frikjenne den Nokas-tiltalte.

15.08.06 16:41

Vil du følge med? Få Nettavisen på mobil

Nå anklages han for klientnapping og kreves avhørt.

TV 2 Nettavisen kjenner til innholdet i brevet advokat Klomsæt, som ikke representerer noen av de Nokas-tiltalte, sendte til tiltalte Dan Pettersen 11. august i år.

Brevet ble også lagt frem under et møte mellom forsvare og påtalemyndighetene i Stavanger onsdag. Samtidig ba Dan Pettersens forsvarer, advokat Brynjar Meling, politiet om å innkalle advokat Klomsæt til avhør.

- Av største betydning
Bakgrunnen for advokat Melings begjæring er at Klomsæt skriver at han har vært i kontakt med flere i Pettersens nærmeste familie som ønsker at Klomsæt skal bli hans nye forsvarer.

Videre skriver Klomsæt at han sitter på informasjon som kan frikjenne Dan Pettersen:

«Jeg har det siste døgnet fått opplysninger til meg om deg og ”Nokas-saken”. Disse opplysningene er formidlet til meg av mennesker jeg har den aller største tillit til og har kjent gjennom mange år på faglig grunnlag, og som jeg kjenner med den integritet og kunnskaper og kontakter både generelt og om denne saken spesielt. Opplysningene er av største betydning for din sak. Jeg fikk opplysningene uoppfordret til meg i går kveld fordi vedkommende vet at jeg følger denne sak nøye. Opplysningene er av en slik art at det vil – hvis disse benyttes på relevant måte – være av stor betydning for at domstolen vil måtte legge til grunn det faktum og den nektelse av skyld i forhold til tiltalen som jeg er kjent med at du selv mener ».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen

- Må forklare seg
I et følgebrev til politiet i Rogaland, på vegne av sin klient Dan Pettersen, ber advokat Meling politiet ta de nødvendige etterforskningsskritt. Han viser samtidig til straffelovens paragraf 172, hvor det fremgår at personer som unnlater å opplyse om forhold eller tilbakeholder informasjon slik at noen blir uskyldig dømt, kan føre til bøter eller fengsel i inntil ett år.

- Jeg kan bekrefte at min klient har bedt oss om å forfølge dette. Han ønsker at Sigurd Klomsæt skal opplyse retten om hvilke opplysninger han sitter på som angivelig skal kunne frifinne ham, sier advokat Meling til TV 2 Nettavisen.

- Oppfatter du dette som klientnapping?

- Det vil jeg ikke mene noe om, sier Meling.

Utover dette ønsker ikke Meling eller hans medforsvarer Erling Kjærmann å kommentere forholdet til advokat Klomsæt nærmere.

Sjokkerte Nokas-advokater
Dan Pettersen ble i Stavanger tingrett dømt til 15 år for deltakelse i Nokas-ranet, blant annet med bakgrunn i at han skal ha lånt ut sin leilighet i Stavanger hvor ranerne oppholdt seg før og etter ranet. Pettersen har innrømmet å ha hjulpet Toska med leiligheten, men nekter for å ha deltatt i selve ranet.

Etter første runde i Stavanger tingrett byttet Pettersen forsvarer til advokat Brynjar Meling og beholdt sin opprinnelige forsvarer, advokat Erling Kjærmann, som medforsvarer.

TV 2 Nettavisen har snakket med en rekke Nokas-advokater som alle er sjokkerte over Klomsæts fremgangsmåte og tar kraftig avstand fra det de beskriver som forsøk på å «stjele» klienter. Kun advokat Erik Lea ønsker å kommentere saken.

- Forsøk på å fiske klienter er en uting uansett hvem som måtte gjøre det. Det er et fenomen jeg ikke kjenner til fra min kant av verden, sier Lea til TV 2 Nettavisen.

- Skal ikke presses
Leder for Advokatforeningen, Anders Ryssland, opplyser at foreningen har klare retningslinjer for å hindre såkalt klientnapping.

- Hovedprinsippet er at det frie forsvarervalg skal utøves av den siktede eller innsatte selv, uten utilbørlig press utenfra, sier Ryssland til TV 2 Nettavisen.

Han ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men forteller at det har vært slike saker tidligere.

- Dersom klager får medhold er de vanligste sanksjonene kritikk eller advarsler, sier Ryssland.

TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med advokat Sigurd Klomsæt. - Dette har jeg ingen kommentarer til. Du kan gjøre det du vil, sier Klomsæt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag