*Nettavisen* Nyheter.

Kjenner du igjen «guttekvinnen»?

Dette er et foto av den 33 år gamle kvinnen, tatt i København i fjor sommer. Da var hun en 13 år gammel jente.

09.01.08 17:49

(iOslo.no) Fredag 15. juni 2007 spaserte en kvinne inn på den tsjekkiske ambassaden i København. Hun hadde en dramatisk historie å fortelle.

Til ambassaden forklarte hun at hun hadde utgitt seg for å være en 13 år gammel jente, adoptert inn i en tsjekkisk familie tidligere på året. Da moren og tanten i familien ble arrestert, mistenkt for barnemishandling, endte kvinnen på barnehjem med sine adoptivbrødre i Tsjekkia.

Lette over hele landet
Få dager etter at hun ble tatt inn på barnehjemmet forsvant hun sporløst. Hun ble etterlyst, og tsjekkisk politi lette over hele landet, men forsvinningssaken forble et mysterium.

Vet du mer om denne saken? Tips oss!

Sammen med sin far og en advokat innrømmet hun nå sin identitet overfor ambassaden i Danmark. Hun ba nå om å få et tsjekkisk pass, og ga fra seg hår- og spyttprøver for å bekrefte sin identitet som den 33 år gamle kvinnen.

I sin forklaring til en tsjekkisk avis i København fortalte kvinnen at hun hadde gjemt seg i skogen før hun tok et tog til slektninger i Danmark. En måned senere dukket hun opp på den tsjekkiske ambassaden i København.

Ifølge avisen var kvinnen lovlig adoptert som en 13 år gammel jente inn i familien, men det fantes ingen papirer som bekreftet hennes identitet. Da saken ble blåst opp i tsjekkiske medier i fjor sommer ble hun identifisert som en da 32 år gammel kvinne.

- Vanskelig å være voksen
I et intervju med den tsjekkiske avisen forklarte kvinnen hvorfor hun utga seg for å være et barn.

- Jeg synes det er vanskelig å venne meg til livet som voksen. Iblant vil jeg bare rømme, og da later jeg som jeg er et barn, sa hun til den tsjekkiske avisen i fjor sommer.

- Jeg har aldri hatt problemer med å skille mellom mine to liv, men nå som (jentas navn, red. anm.) ikke lenger eksisterer blir det mye vanskeligere for meg, sa hun.

Men det spørs om dette er sannheten. Politiet i Tsjekkia har nemlig begjært 33-åringen arrestert. Det er blitt hevdet at hun bare er vitne i en stor overgrepssak i Tsjekkia, men tirsdag ble det klart at hun også er begjært pågrepet av tsjekkisk politi.

Klikk på bildet for å forstørre.

KJENT? Denne jenta dukket opp i København etter å ha vært på rømmen i Europa i fjor sommer. Rett etter nyttår dukket hun opp i Norge. Foto: Faksimile

- Begjært arrestert
- I dag kom det en siktelse til oss på faks fra Tsjekkia. Jeg har fått opplyst muntlig at hun er siktet for å ha brukt falsk personalia, også i Tsjekkia, sier politiadvokat Sven T. Røhr i Oslo politidistrikt til iOslo.no.

Kvinnen voktes nå av politiet på en hemmelig adresse i Oslo.

- Hun har samtykket til utlevering til Tsjekkia, og dette kan komme til å skje fort, sier Røhr.

Den tsjekkiske konsulen i Norge, Katerina Staskova, sier til iOslo.no at utleveringen trolig skjer i løpet av dagen.

- Ble «jente» på speidertreff
Ifølge kvinnen oppsto identiteten under et speidertreff i Tsjekkia. Hun ble fort gode venner med to små gutter, som senere skulle bli hennes adoptivbrødre. I tillegg hadde hun tidligere jobbet sammen med deres tante på et barnehjem i hjembyen.

Ifølge avisen snakker hun både om seg selv om sin 13 år gamle falske identitet i tredjeperson, og oppførselen hennes skifter mellom voksen og ungpike. Psykiatere er delt i synet på kvinnen. Noen mener hun trenger terapi, andre tror han har andre motiver.

Nå er kvinnen på vei til Tsjekkia. Politiet i landet har vist sterk interesse for å hente henne.

- Hun må komme til Tsjekkia for å forklare seg, sier Hynek Olma i det tsjekkiske politiet.

iOslo.no får opplyst at saken regnes som «svært sensitiv» i Tsjekkia.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.