RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøkkenutstyr kan gi kreft

Sist oppdatert:
Mattilsynet advarer nå mot enkelte kjøkkenredskaper laget av sort plast. Se hva du bør passe på.

(SIDE2): De har funnet at visse typer kjøkkenredskaper avgir kreftfremkallende stoffer til mat.

Det er stoffet 4,4'-MDA som er påvist i en rekke kjøkkenredskaper. Stoffet er kreftfremkallende og Mattilsynets råd er å be forhandleren om en garanti for at kjøkkenredskaper i plast er helsemessig trygge å bruke. Det er nemlig helt umulig å se på selve redskapet om det inneholder det kreftfremkallende stoffet.

Trukket tilbake
- Dette er et klart regelbrudd fra produsentenes side, og en rekke produkter er trukket fra markedet, sier rådgiver i Mattilsynet Per Fjeldal til side2.

Det kreftfremkallende stoffet er et primært aromatisk amin som er påvist kreftfremkallende hos dyr.

- Har du sorte kjøkkenredskaper i plast hjemme som du ikke vet hvor kommer fra, så kast dem, er Per Fjeldals råd.

Nå kaller Mattilsynet inn til et møte for å høre bransjens syn på de funnene som er gjort. Møtet vil være viktig for å bringe importørene på banen, men minst like viktig er det at myndighetene orienterer om hvilke virkemidler som vil kunne brukes for virksomheter som heretter ikke følger regelverket, heter det på Mattilsynets nettsider.

Dette bør du passe på:

Når du kjøper kjøkkenredskaper
Spør i butikken. Mattilsynet oppfordrer forbrukere om å be forhandleren om en garanti for at kjøkkenredskaper i plast er helsemessig trygge å bruke.

Alternativt kan du vurdere å kjøpe kjøkkenredskaper av andre materialer enn plast, forutsatt at du kan bruke slike materialer i dine panner, gryter og kjeler.

Allerede innkjøpte kjøkkenredskaper
Har du anskaffet kjøkkenredskaper i plast hvor det er dokumentert en overskridelse av grenseverdiene, bør du levere dem tilbake i butikken der de er kjøpt eller du bør kaste dem.

Dersom forhandleren kan garantere at de produktene du har kjøpt er produsert i samsvar med regelverket, etter at Mattilsynet avdekket overskridelser, bør du akseptere dette.

Dersom du har plastredskaper i kjøkkenskuffen som du er usikker på opprinnelsen til eller dersom forhandleren ikke kan gi deg en garanti for disse, bør du vurdere å kaste dem.

Les flere helsesaker her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere