Gå til sidens hovedinnhold

«Kjøpesum: 0,-»

Det avsatte styret i Norges Handikapforbund solgte 10 millioner kroners-bygget gratis til seg selv.

(iBergen.no) Like etter forlot de forbundet for å etablere sitt nystartede konkurrerende forbund, Handikapforbundet i Bergen. Adressen var nettopp bygget de hadde hatt kontorer i og solgte til seg selv mens de ennå hadde fullmakter i Norges Handikapforbund (NHF).

- Ikke skyldig
De seks styremedlemmene er tiltalt for grovt utroskap i Bergen tingrett, men ingen av dem erkjente straffskyld da rettssaken mot dem startet tirsdag.

I aktors innledningsforedrag kom det fram at en intern strid i forbundet utviklet seg i særdeles bitter retning høsten 2002.

- Det var en personkonflikt som delte seg i to leire. Etterhvert ble det satt ned en granskning av forbundets økonomiske situasjon, som man fryktet var ute av kontroll. Dette trappet opp konflikten ytterligere fordi den ene leiren oppfattet granskningen som forfølgelse og trakassering, sa aktor Ole Bjørn Mevatne i retten.

Granskningen ble kalt både barnslig og maktmisbruk i et brev fra en av de tiltalte til NHF sentralt.

Avtaler med på lasset
Våren 2004 begynte de misfornøyde styremedlemmene å danne sitt eget forbund i all hemmelighet. 22. mars solgte de bygget i Kokstadvegen 46, samt inventar til det nye forbundet.

- Det morsomme er at sammen kopimaskinen og annet inventar, fulgte også avtaler NHF hadde med Aetat og Rikstrygdeverket, sa Mevatne.

Den gunstige kjøpsavtalen ble signert av alle de seks tiltalte. Fire av dem som selger, og to av dem som kjøper. Bygget, som var verdt 10 millioner kroner, byttet eiere med følgende setning: «Kjøpesum: 0,-». Samtidig skrev styrelederen brev til Lotteritilsynet og redegjorde for at det var dannet et nytt forbund og dette skulle overta alle inntektene NHF hadde på spilleautomater.

- Ved en tilfeldighet ble det oppdaget av NHF at et konkurrerende lag var opprettet og at verdier var blitt overført. Det ble nødvendig for det nyvalgte interimstyret å ta seg inn i lokalene for å ta hånd om papirer. Overvåkningsbildene av denne episoden ble vist for hele landet i et TV-program, sa Mevatne.

Innbruddet ble politianmeldt, men fylkesleder i NHF Ingeleiv Haugen, forsvarte seg med at bygget tilhørte forbundet og dets medlemmer.

Konflikten endte med at Handikapforbundet Bergen ble kastet hodestups på gaten av namsmannen i slutten av mai 2004. I retten ble det forbundet sterkt kritisert for overførselen av eiendommen.

Dømmes de i straffesaken som startet tirsdag, risikerer de ubetinget fengselsstraff. Strafferammen for grov utroskap er inntil seks års fengsel.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley