Kjører opp svart fra Oslo til Otta

Den ulovlige kjøreskolen tok med elevene til Otta for å ta førerprøven.

Den ulovlige kjøreskolen tok med elevene til Otta for å ta førerprøven. Foto: TV 2 Nyhetene

Et stort antall svarte kjøreskoler er i virksomhet i Oslo. Opp mot 35 personer driver med den ulovlige virksomheten.

10.11.06 06:13

På Otta i Oppland har antallet elever som kjører opp til førerprøven fordoblet seg til nesten 800 i 2005. Mange av elevene er innvandrere fra Oslo.

En mann som tidligere er taxisjåfør, driver nå kjøreskole. Mange har betalt tusenvis av kroner til ham for kjøreopplæring. Problemet er bare at han ikke er kjørelærer.

Ingen spørsmål
På Otta trafikkstasjon er det ingen som stiller spørsmål til virksomheten. Mange av bilene som blir brukt har ikke skoleskilt, men de er påsatt ekstra sett med pedaler og doble speil.

Det er lovlig å øvelseskjøre i slike biler. Det som er ulovlig er å ta imot betaling og drive organisert opplæring uten å være kjørelærer. Den obligatoriske delen, slik som glattkjøring fikser den falske læreren hos utvalgte godkjente skoler.

TV2 kan i dag dokumentere at en norsk-pakistaneren vil ha 26.000 kroner fra en som vil ta lappen. Pengene går rett i lomma.

Her er samtalen:

- Nå er jeg utenfor Oslo.
- Hmm.
- Vi får ta en liten test. Så da kan vi gi deg en pris.
- Jeg tror jeg har kjørt cirka 10 timer fra før.
- Ok.
- Men hva er prisen?
- Hehe.
- Sånn cirka 26.000.

- Venner
En annen luring i bransjen er en nordmann som har spesialisert seg på somaliske jenter. Også de får opplæring av en eks-drosjesjåfør som ikke er kjørelærer. Prisen er 300 kroner i timen. Det er nesten 200 kroner billigere enn godkjente trafikk-skoler.

TV 2 overasket denne nordmannen på en parkeringsplass. Da han ble konfrontert om de svarte kjøreskolene, benektet han anklagene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne kjørelæreren benekter at han driver ulovlig kjøreskole.

- Jeg kjørte rundt med to somaliske damer som er venner av meg, sier han til TV2.

Kartlegger
Statens vegvesen har i lengre tid kartlagt denne typen virksomhet. Den siste tiden har antallet sjåfører som driver den tvilsomme praksisen gått kraftig opp.

Trolig er det nå opp mot 35 personer som livnærer seg som falske kjørelærere i Oslo:

- Omfanget er relativt stort. Vi antar at 30-35 personer lever av dette i Oslo, og at det hvert år er flere hundre elver som benytter disse tjenestene, sier faggruppeleder Erik Lindgreen i Statens Vegvesen til TV 2 Nyhetene.

Og eksperten i statens vegvesen er ikke tvil - kjøreopplæringen er ulovlig:

- Dette er ulovlig, og det som er ulovlig er at man tar betaling.

Statens vegesen har orientert både skatteetaten og politet om det som har skjedd. Likevel fortsetter virksomheten til de falske kjørelærene stor stil, og trolig undras millionbeløp fra beskatning.

Ingen etterforskning
Politiet har så langt ikke drevet aktiv etterforsking i saken:

- Dersom tilstrekelig materiale lagt på bordet vil vi vurdere etterforskning, sier politioverbetjent Jan Kristiansen i trafikkorpset til TV 2 Nyhetene.

- Hvorfor vil dere ikke etterforske?

- Fordi dette er en sak vi ikke prioriterer i denne sammenhengen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.