FRIDTJOF NANSENS PLASS (Nettavisen): For tre uker siden innførte Oslo-byrådet et nytt kjøremønster i Oslo sentrum, og flere sentrumsgater ble stengt for gjennomkjøring.

Som Nettavisen har kunnet dokumentere, er det mange som gir blaffen i de nye forbudsskiltene, og kjører likevel. Men så langt har ikke politiet prioritert lovbruddene. Ingen er bøtelagt for å ha brutt skiltreglene.

- Det har ikke vært holdt kontroller i regi av trafikktjenesten etter at kjøremønsteret ble innført, opplyser seksjonsleder Frode Andreassen ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Det å ikke ikke overholde et innkjøring forbudt-skilt, kan gi et forelegg fra politiet på 5500 kroner.

Har du et tips om saken? Kontakt Nettavisens journalist her.

Les også: Her gir Oslo-bilistene blaffen i det nye forbudet

SE VIDEO: Her gir bilistene blaffen i forbudet (første dag med forbud):

- Det er ikke logisk

Hovedgrepet er å stenge Fridtjof Nansens plass foran rådhuset for biltrafikk, og målet er å hindre gjennomkjøring i sentrum.

Oslo-politiet har imidlertid gått ut og advart mot det nye kjøremønsteret.

- Kjøremønsteret er ikke logisk, og i enkelte tilfeller føres trafikken tilbake til områdene som skal være bilfritt. Det stiller jeg spørsmålstegn ved, sa politioverbetjent Inge Brekke i Oslo politidistrikt i en åpen høring om kjøremønsteret i byutviklingskomiteen i april.

Han mente skilting og bøteleggelse var en dårlig løsning for endringene.

- Når hensynet i hovedsak er miljø, mener vi virkemiddelet bør være en avgift og ikke en bøteleggelse og en straffeforfølgelse, sa han.

Nå sier Brekke at det er blitt slik politiet påpekte i sitt høringssvar.

- Politiet driver fortsatt med en erfaringsinnhenting og kartlegging av trafikkmengde og kjøring i strid med ny skiltet regulering. Så langt er det intet som ikke sammenfaller med vårt høringssvar og situasjonen slik den er nå, sier han til Nettavisen.

Les også: Politiet reagerer på Oslo-byrådets nye kjøremønster

- Er svært hyppig

Brekke forteller at skiltforskriftene brytes hyppig flere steder.

- En vesentlig del av kjørende trafikk som ferdes i strid med ny skilting, er nettopp motorvogner som driver varelevering og service-tjenester. Politiet har identifisert flere steder der overtredelsene er svært hyppig, sier politioverbetjenten.

Han sier de nå jobber opp mot skiltmyndigheten for å få til endringer.

- Vi samarbeider tett med skiltmyndigheten der vi fremlegger våre synspunkter og forslag til endring, for å redusere noe av disse overtredelsene, sier Brekke.

Les også: - Pussig at politikerne kan kjøre, men ikke vanlige Oslo-borgere

- Avventer håndering

Den første dagen etter at Fridtjof Nansens plass ble stengt, var det mange bilister som likevel kjørte og ikke overholdt forbudet. Torsdag sjekket Nettavisen igjen, og plassen var fortsatt ikke bilfri, slik politiet bekrefter.

I løpet av en times tid torsdag ettermiddag, var det flere biler som kjørte over den monumentale plassen, både personbiler og varebiler. Det selv om plassen er stengt for innkjøring med innkjøring forbudt-skilt.

SE VIDEO: Torsdag ga bilister fortsatt blaffen i forbudet:

Andreassen sier de vil avvente kontroller til forholdene er mer kartlagt.

- Dette er en ny, omfattende, regulering. Brekke og avsnittet han jobber på er i gang med å kartlegge området og hvordan reguleringen virker i praksis. Vi avventer derfor tilbakemelding derfra før vi vurderer videre håndtering, sier han.

SE VIDEO: Ringnes ut mot nytt kjøremønster:

SE VIDEO: MDG jubler over stengte gater: