*Nettavisen* Nyheter.

Kjøttmeis sitter på svaret

Foto: Paul Kleiven (Scanpix)

Vil den norske fuglebestanden overleve klimaendringene? Det kan kanskje kjøttmeis fra Tromsø svare på.

26.01.07 07:11

Fråtsende i fett og fuglefrø i dag. Sterkt inne klimaforskningen i morgen. Det kan bli hverdagen for 25 kjøttmeiser fra Tromsø.

- Prosjektet har sammenheng med den globale oppvarmingen. Kjøttmeisen er en av mange arter som har endret sitt opprinnelsesområde de siste 50 år. Det er kanskje ikke så mange som vet at det ikke fantes kjøttmeis nord for Trondheim for 50-70 år siden. I dag finnes de helt opp mot Varanger, sier professor Bengt Silverin ved Universitetet i Gøteborg til Kanal24.

Silverin vil finne ut hvor raskt dyr kan tilpasse seg de endrede miljøene. Og svarene kan ligge hos 25 fjærkledde tromsøværinger, og deres svenske og franske slektninger.

Forskeren ber nå om å få samle sammen en bevinget tropp som kan reise til Gøteborg i forskningens tjeneste.

Hvis norske myndigheter sier ja, skal de utvalgte kjøttmeisene få en noe tidlig vårfornemmelse under Silverins loboratorielampe. Så skal man se hvordan sollys og temperatur påvirker fuglenes våryrhet.

For problemet er at fuglenes verpelyst styres av antall soltimer per dag, mens insekts sexlyst styres av temperatur. Dermed kan det bli skjebnesvangert hvis ikke fuglene endrer sine rugetid etterhvert som klimaendringene kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.