RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøpte ni pass av politiet

(Illustrasjonsbilde: Scanpix)
Sist oppdatert:
Mannen fra Sri Lanka kjøpte pass av en norsk politimann og solgte dem videre til minst to landsmenn.

Passene kjøpte den 37 år gamle mannen av en utro politimann ved Oslo politidistrikt.

I neste uke møter 37-åringen fra Sri Lanka i Oslo tingrett tiltalt for blant annet organisert menneskesmugling.

Mannen skal i to omganger ha kjøpt henholdsvis seks og tre blanke norske pass fra en politimann ansatt ved Oslo politidistrikt. Minst to av passene ble solgt videre til to menn fra Sri Lanka.

Den ene mannen ble pågrepet med det stjålne passet i Paris, mens den andre mannen, også han fra Sri Lanka, ble pågrepet av tysk politi i Frankfurt.

De to ble stoppet fordi passene de brukte var meldt stjålet.

Kan gå for 100.000
I det kriminelle miljøet går norske pass for opp mot 100.000 norske kroner, men det er usikkert hvor mye penger mannen fra Sri Lanka skal ha fått for passene.

Da politiet slo til mot 37-åringen, hadde han tre pass i boligen. De resterende passene er enten solgt videre eller destruert.

Mannen har overfor politiet forklart at han har destruert fire av passene han kjøpte av politimannen, en forklaring politiet ikke fester lit til.

Innrømmet
Den utro politimannen som solgte passene til 37-åringen er siktet, og saken mot ham etterforskes av Spesialenheten for politisaker. Han er fortsatt ikke tiltalt.

Politimannen, som er i midten av 50-årene, har innrømmet at han stjal passene på jobb og solgte dem videre til 37-åringen.

37-åringen har på sin side innrømmet at han kjøpte passene fra politimannen, men erkjenner ikke straffskyld for organisert menneskesmugling.

Fikk over 20.000
Det er uklart hvor mye penger 37-åringen skal ha betalt til politimannen, men etter det TV 2 Nettavisen erfarer, skal politimannen ha fått over 20.000 kroner for de seks første passene.

Saken mot politimannen og 37-åringen fra Sri-Lanka, startet da seks pass forsvant fra Oslo politidistrikt i februar 2004. Politiet startet etterforskning, men saken ble senere henlagt som ukjent gjerningsperson.

Da ytterligere tre pass forsvant fra samme sted i september 2005, fattet politiet mistanke mot politimannen.

Spesialenheten for politisaker slo til slutt mot politimannen i september 2005. Noen uker senere pågrep de 37-åringen. Hjemme hos 37-åringen fant politiet tre av passene.

Jobbet med spilleautomater
37-åringen og politimannen skal ha kommet i kontakt med hverandre i forbindelse med at politimannen jobbet med spilleautomater og skjenkebevilling.

Etter hvert skal ha politimannen ha opparbeidet seg en gjeld hos mannen fra Sri Lanka.

En av politiets teorier er at politimannen skal ha skaffet til veie passene for å gjøre opp for gjeld.

- Det er litt uklart hvordan de først kom i kontakt med hverandre og nøyaktig hvilket økonomisk mellomværende de hadde. Men det er interessant for oss utifra rollefordelingen å få kartlagt om politimannen ha følt seg presset til å selge eller utlevere passene, og i så fall på hvilken måte det skjedde, sier statsadvokat Jan F. Glent ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2 Nettavisen.

Både politimannen og 37-åringen har kommet med flere erkjennelser i saker, men de har motstridende forklaringer med tanke på hvor mye penger som har skiftet eiere dem i mellom i forbindelse med passkjøpene.

Det er uklart om politimannen vil vitne i saken, i og med at han ikke har forlaringsplikt som siktet.

Opphold på humanitært grunnlag
Den tiltalte 37-åringen kom til Norge fra Sri-Lanka i 1987 og fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han er tidligere dømt for blant annet trygdebedrageri.

Statsadvokat Glent sier etterforskningen i saken har vært omfattende, men at det har vært svært viktig å komme til bunns i saken.

- Særlig etter 11. september har det vært økt fokus på større kontroll med hvem som reiser inn og ut av land. Det er viktig at saker som dette forfølges. I verste fall kan slike passsaker være ledd i terrorvirksomhet eller organisert kriminalitet, sier Glent.

Statsadvokaten presiserer at det ikke er noen terrorlink i denne saken.

Betalte 197.000 «cash»
37-åringen er også tiltalt grovt heleri. I februar 2005 satte han 100.000 kroner inn på en bankkonto, mens han tre måneder senere betalte en bolig med 197.000 kroner i kontanter. Dette er penger politiet mener stammer fra kriminell virksomhet.

Når saken kommer opp i neste uke, er 37-åringens bror også tiltalt.

- Han har en mer perifer rolle i saken, sier Glent.

Broren, en 31-år gammel mann, er tiltalt for å ha prøvd å påvirke et av vitnene i menneskesmuglersaken, for å få ham til å endre sin forklaring i straffesaken mot broren. Dette vitnet er identisk med mannen som ble pågrepet i Paris med et av de stjålne passene.

31-åringen er tidligere dømt i forbindelse med menneskesmugling fra Sverige til Norge.

Det er satt av fire dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere