RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjører i pillerus

Sist oppdatert:
Norske bilister er oftere ruset på legemidler enn alkohol når de kjører.

Det kommer fram i den norske studien «Test – for trafikksikkerhet og helse». Folkehelseinstituttet ser svært alvorlig på utviklingen.

- De siste 10-15 årene har vi sett en økning i andelen som bruker andre rusmidler enn alkohol. Hundretusener blir stoppet og kontrollert i promillekontroll, men det er lite sannsynlig at du blir hanket inn hvis du er ruset på andre stoffer enn alkohol, sier avdelingsdirektør Per Trygve Normann ved Folkehelseinstituttet til Dagsavisen.

Oppdages sjelden
Normann mener det er viktig at politiet får utstyr som kan teste bilistenes bruk av andre rusmidler enn alkohol.

- Jeg tror de fleste av oss er så «enkle» i tankegangen at man tenker mer på risikoen for å bli tatt enn å bli utsatt for en ulykke. Når sjansene for å bli oppdaget i trafikken er så lav, fører det også til at terskelen reduseres for hvilken tilstand det er greit å kjøre i, sier Normann.

Burde sjekkes oftere
Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk tror det er høye mørketall på bruken av andre stoffer enn alkohol i trafikken. Han sier til Dagsavisen at bilister burde sjekkes for illegale stoffer uten skjellig grunn til mistanke, og at det burde kunne gjøres på lik linje med veikontroll.

Legemidlene som ble oftest påvist hos bilistene var, ifølge studien, sovemiddelet Imovane og Paralgin Forte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere