RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøttdeig frikjent

Sist oppdatert:
Mattilsynet mener at Gilde-kjøttdeigen sannsynligvis aldri har inneholdt E. coli O103.

- Vi tror ikke at kjøttdeigen har noen forbindelse til dette E.coli-utbruddet. Etter vår mening er det lite sannsynlig at det er mer enn en smittekilde, sier avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til TV 2 Nettavisen.

Dermed frifinner Mattilsynet langt på vei kjøttdeigen i E.coli-saken. Den endelige konklusjonen vil komme etter en siste behandling gjennom en sammensatt gruppe, som består av representanter fra Veterinærinstituttet, Veterinærhøgskolen, Sosial- og helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, i tillegg til Mattilsynet.

- Vi regner med å komme med det innen et par dager, på bakgrunn av anbefalinger fra blant annet Veterinærinstituttet. Men på bakgrunn av de signaler som er gitt, og det sporingsarbeidet som er gjort, kan vi fjerne fokuset fra kjøttdeigen, sier hun.

- Betyr det at kjøttdeigen er helt frifunnet?

- Ja, i hvert fall slik det ser ut, er det den konkusjonen vi seiler opp med, sier Landsverk.

Vil ikke kommentere
Gilde hadde ikke fått beskjeden da TV 2 Nettavisen ringte og gjorde dem oppmerksom på nyheten.

- Dette vil vi gjerne høre helt offisielt før vi kommenter det, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til TV 2 Nettavisen.

Sundqvist viser til at arbeidet rundt sporingen av E-coli-bakterien har pågått i seks uker, og at selskapet i hvert fall de siste to ukene aktivt har kommunisert overfor Mattilsynet behovet for å oppheve mistanken mot kjøttdeigen.

- Så lenge det er et snev av mistanke mot kjøttdeigen, så er forbrukerne også usikre. Derfor må vi få dette formelt, sier hun.

Over 70 tonn destruert
Over 70 tonn Gilde-kjøttdeig er trukket tilbake og destruert i forbindelse med den smitten som ble rettet mot kjøttdeigpartiet, som var merket med nummer 103. Folk tømte fryser og kjøleskap, og kjøttdeigsalget har gått ned med 30 prosent. Gilde har tapt et tosifret millionbeløp bare på kjøttdeigen.

- Vi skal jobbe etter matloven, og da er vi pålagt å agere på mistanke. Og med de opplysningene som vi hadde i starten av sykdomsutbruddet, var det Rudshøgda som pekte seg ut, og som førte til at kjøttdeigen ble tatt ut av markedet, sier Landsverk.

Avdelingsdirektøren forklarer videre at da det kom til flere utbrudd, med flere opplysninger, ble fokus endret.

- Vi hadde mer informasjon, og da fant vi pølsa, som beviselig er synderen her, sier hun.

Landsverk viser til at når man agere på mistanke, så kan man komme i situasjoner der en peker ut mat som ikke er smittekilden, og treffer tiltak der en må ta varer ut av markedet.

- Det får konsekvenser, men er etter føre-var-prinsippet. Så kan vi i ettertid si at det er beklagelig, sier hun.

- Er det da trygt å spise kjøttdeig nå?

- Ja, alle kjøttdeigprodukter som er på markedet nå, skal være trygge.

- Også det aktuelle kjøttdeigpartiet som ble trukket tilbake?

- Sannsynligvis. Men det er vel ikke mange som har noe igjen av det hjemme. Det meste er vel innlevert, sier hun.

Følger smitten tilbake
E.coli-bakterien er sporet tilbake til et parti fårekjøtt som er skåret på Tynset, og deretter distribuert til produksjon av ulike spekepølser, som er produsert ved Terina-anlegget i Sogndal.

- Denne utbruddstammen av O103 er spesiell, og den er funnet i fårekjøttblandingen. Det kan bli vanskelig å finne den opprinnelige kilden, siden Tynset-anlegget også er komplisert, sier Landsverk.

Likevel vil Mattilsynet gjøre et forsøk på å spore seg tilbake, for om mulig å finne besetningen der sauene har O103-bakterien i seg.

- Det er snakk om et 1.000-talls besetninger og et 10.000-talls med dyr. Så det er lite sannsynlig. Men vi setter oss inn i de sporingsdataene vi har, og vil forfølge saken. Men det kan gå over påske før vi vet om vi kan forfølge det, sier hun.

Mattilsynet vil sammen med Gilde se på hva slags kjøtt som har gått inn i de forskjellige produksjonen, og hvor det kommer fra i forhold til de fire anleggene de har der dyrene slaktes.

- Så får vi se da, når vi har fått oversikt da, hvor mange besetninger vi sitter igjen med. Vi gjør en analyse og ser om finner noen røde tråder. Men vi kan ikke love på noe som helst måte at vi kommer helt til bunns i saken, sier avdelingsdirektør Landsverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere