Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klager over at politiet avbryter barnas fyllefester

Dag Harald Drevsjø er leder for forebyggende avsnitt på Manglerud politistasjon i Oslo. I fjor høst publiserte de en sjokkerende melding om ungdommers festvaner på Facebook.
Dag Harald Drevsjø er leder for forebyggende avsnitt på Manglerud politistasjon i Oslo. I fjor høst publiserte de en sjokkerende melding om ungdommers festvaner på Facebook. Foto: Øystein Dahl Johansen
Sist oppdatert:
Politiet opplever at foreldre selv legger til rette for alkoholservering på barnas hjemme-alene-fester.

Politiet opplever ofte å få kjeft - av foreldre - når de griper inn overfor hjemme-alene-fester som utarter, melder NRK.

- Ødela feiringen
«Politiet avbrøt «alene hjemme-fest» der flere under 18 år var sterkt beruset. Mor mener politiet ødela bursdagsfeiringen til datteren.»

Denne meldingen er hentet fra Oslo-politiets klagerapport for 2014, men er langt fra noe enkeltstående tilfelle.

- Det er ikke uvanlig at foreldre er misfornøyde, så jeg hever ikke øyenbrynene av å høre en slik klage. Det er ganske vanlig når festen er lagt til rette med støtte fra foreldrene. Da blir ofte politiet en ekstern, synlig syndebukk som ødelegger festen, sier Anne Merete Ansok til NRK. Hun jobber ved forebyggende avsnitt på Majorstuen politistasjon.

Les også: Politiet bekrefter: - Mye helgefyll blant unge i Oslo vest

- Alkoholloven gjelder også hjemme
Hun sier det kan være fester som er tilrettelagt av foreldre som har en annen forståelse av hva som er greit enn det politiet har.

Hun sier politiet mener det ikke skal tilrettelegges for at mindreårige skal ruse seg.

- Alkoholloven gjelder også hiemme, sier hun.

Les også: Unge i Oslo: - Det er vanlig å gjemme sprit i skogen før skoleballet

Mye drikking blant unge
dittOslo.no har flere ganger skrevet om politiets bekymring over at foreldre ikke tar unges rusbruk på alvor - særlig i Oslo vest.

- Av de foreldrene vi får kontakt med, så er det noen som tar dette veldig alvorlig, mens andre ikke skjønner hvorfor politiet skal blande seg inn i denne typen saker, sa politispesialist på rus ved Majorstua politistasjon, Mette Rooth til dittOslo.no i høst.

Hun uttrykker bekymring for rusbruken blant unge i Oslo vest.

- Det er mye festing og drikking av alkohol blant unge i helgene. Det vet vi. Det er flere som drikker enn som ikke drikker, for å si det sånn, sier hun.

Les også: 600 Oslo-ungdom får akutt alkohjelp hvert år

- Naivt av foreldre
Også unge selv har bekreftet utbredt alkoholbruk fra ung alder, blant unge.

- Det er naivt av foreldre å tro at ungdom ikke drikker. På min skole var det mer vanlig å drikke, enn å ikke drikke, sa Katarina Eisenstein (16) til dittOslo.no i fjor høst.

Rusbruken blant unge i Oslo vest er blant den høyeste i landet, og politiet har flere ganger uttrykt bekymring over at foreldre ikke tar ansvar.

Les også: - Vi har ikke den samme festkulturen i Groruddalen

- Ingen vil at barna drikker seg fulle
Også bydelene ser alvorlig på tendensen, og blant annet i Bydel Ullern er det startet et eget rusprosjekt.

- Min opplevelse er at foreldre vil ha råd om dette. Det er jo ingen som vil at barna skal drikke seg fulle og skade seg. Men mange vet nok ikke helt hvordan de skal ta tak i det. Derfor ønsker vi å skape en arena her i bydelen hvor det er naturlig å snakke om rusbruk, allerede fra ung alder. Det handler om å ufarligjøre temaet, og fjerne tabuer, sier Ingvild Steinsbø Haugen, assisterende styrer og fagleder i Bydel Ullern.

Les også: Oslo vest-ungdom krever unnskyldning

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!