*Nettavisen* Nyheter.

Klagestorm mot grådige banker

Rekordmange banker får smekk for å ha lokket eldre og uføre til å kjøpe aksjefond. Men listen over verstingene er hemmelig.

17.02.04 11:58

81 år gamle Hanna-Marie Weydahl var et lett bytte da bankforbindelsen hennes for tre år siden og ville selge aksjefond.

- Jeg foreslo bare noe, men det syntes han var for lite. Han syntes jeg skulle satse 100.000 kroner. Og det gikk jeg med på, forteller Weydahl til TV 2 Nyhetene.

Pengene ble plassert i bankens mest risikofylte fond, Nordea Trend. I etterkant sank fondet som en stein, og fru Weydahl tapte mesteparten av pengane.

- Jeg er en person som alltid sover på ting. Og her: 100.000 kroner og så pang ut.

Mange eldre
81-åringen klaget til Bankklagenemda, som slo fast at banken hadde vært for aggressiv.

- Ja, hun kunne kanskje fått litt mer tid. Men i denne konkrete saken mener vi at hun ikke fått dårlig rådgivning. Hun hadde fått god informasjon, sier Per Bergheim i Nordea.

Hanna-Marie Weydahl er ikke alene. Aldri før har så mange klaget på banken sin.

- Det er mange eldre som går igjen i disse sakene, der bankene i for stor grad har dyttet på dem disse fondsproduktene, sier jusprofessor Viggo Hagstrøm, leder i Bankklagenemnda.

Det groveste eksempelet viser at en minstepensjonist investerte en halv million kroner som skulle brukes til nedbetaling av lån. Etter kort tid var nær halvparten av pengene borte.

Hemmelig verstingliste
«Direkte uforsvarlig,» sa Bankklagenemnda og dømte banken til å betale pengene tilbake. Men den aktuelle banken gir blaffen.

- I denne enkelte saken kan det virke som om banken spekulerer i at kunden ikke har krefter eller ressurser til søksmål, sier Hagstrøm.

Men forbrukerne får ikke vite hvem synderen er. For alle sakene i Bankklagenemnda blir hemmeligstemplet.

- Det ligger i systemet, og dette er jo et system som bankene har opprettet, understreker Hagstrøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.