RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klagestorm mot NRK etter reportasje om kattekvinnen

KLAGESTORM: PFU har mottatt 12 klager etter at NRK publiserte en videoreportasje om kvinnen Nano som er et menneske som føler seg som, og lever, som en katt.
KLAGESTORM: PFU har mottatt 12 klager etter at NRK publiserte en videoreportasje om kvinnen Nano som er et menneske som føler seg som, og lever, som en katt. Foto: Skjermdump NRK
Sist oppdatert:
- Vi har mottatt 12 klager, det er mange klager, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum.

Tirsdag publiserte NRK P3 saken om kattekvinnen Nano (20). 

Saken handler om en norsk kvinne som selv mener at resultatet av en genfeil under fødsel er at hun egentlig er en katt som er født inn i en kvinnekropp.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Kjersti Løken Stavrum er generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Klagestorm til PFU

Videoen har gått som en farsott både i Norge og utenfor landets grenser. Totalt er det sett over 4,6 millioner ganger. Nettavisen publiserte også en sak om at videoen tok av i sosiale medier, og intervjuet kvinnen.

I dagene etter publisering har det vært klagestorm til Pressens Faglige Utvalg (PFU) mot NRK P3. Klagene går i hovedsak på om kvinnen burde vært beskyttet mot seg selv og kildekritikken NRK har anvendt.

- Foreløpig har vi mottatt 12 klager, det er mange klager, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund (NP) Kjersti Løken Stavrum til Nettavisen.

Til sammenligning fikk PFU fem klager på VGs samarbeid med Rema 1000, hvor de ble felt. Denne saken ble også heftig debattert.

Bjørn Tore Grøtte, radiosjef i NRK P3

- Viktig at journalister sjekker fakta

Hovedregelen er at det er den reportasjen angår som må klage inn en reportasje til PFU. Men som generalsekretær i NP har Løken Stavrum initiativrett, som betyr at hun på vegne at intervjuobjektet kan klage en reportasje inn til PFU. Dette er ikke noe hun har vurdert. 

- De fleste klagene vi skal behandle krever et samtykke, sier hun kort.

Videoen er også tekstet på engelsk, og er ment for et internasjonalt publikum.

- Burde hun vært beskyttet mot seg selv?

- Det har jeg ingen formening om. Det som er viktig er at journalister alltid sjekker fakta og hører med andre relevante kilder. Når intervjuobjektet sier at tilstanden skyldes en genfeil under fødsel er dette en påstand som med fordel kan sjekkes med andre fagfolk.

NRK forsvarer publiseringen.

- Nano er en dame vi har fulgt i over et år i programmet «Verdens rikeste land». Hun kjenner oss godt og vi kjenner hun godt. Lytterne i programmet kjenner henne også godt, sier radiosjef i NRK P3 Bjørn Tore Grøtte til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Født i feil art

Reporter Silje elsker folk som skiller seg ut! En av dem hun har fulgt en stund er 20 år gamle Nano, som hun møtte på «emohjørnet» ved Spor 19 på Oslo S. Nano føler seg som katt – se hvordan hun har det her! P.S.: Vær snill med Nano i kommentarfeltet, vi synes hun er tøff som forteller om dette!

Posted by NRK P3 Verdens Rikeste Land on Tuesday, January 26, 2016

NRK: - Burde vært flinkere

- Dette er en dame vi fulgt lenge, og det vi ville med videoen var å vise frem en virkeligheten som ikke alle er kjent med.

Etter publiseringen har P3-redaksjonen hatt en evaluering der de landet på at de burde fått frem konteksten bedre.

- Når videoen sendes ut på Facebook, også internasjonalt, uten konteksten folk kjenner fra radioen, blir den hengende litt i løse luften. Vi burde vært flinkere til å sette den i en sammenheng.

- Hvordan forholder du deg til PFU-klagene som er kommet inn?

- PFU-klagene som er kommet inn skal vi forholde oss til dersom det blir aktuelt.

NRK P3-sjefen understreker at de også har fulgt opp kvinnen etter publisering av kattevideoen.

Kattekvinnen Nano på NRK P3

- Det som er det viktige å si er at vi har masse kontakt med Nano nå også. Både jeg og journalisten har snakket med henne. 

- Det viktigste for meg, og oss, er at hun sier at hun har det bra når hun nå står i oppmerksomhetsstormen.

De gjorde kattekvinnen også oppmerksom på mediestormen som kunne komme før de gikk ut med reportasjen.

- På forhånd gjorde vi henne oppmerksom på stormen det kunne bli, men hun er tøff som tåler dette, avslutter Grøtte.

Da Nettavisen intervjuet kvinnen sa hun blant annet:

- Jeg tar meg ikke nær av negative kommentarer eller hatere. Haters gonna hate. Det er mange som ikke vet hvordan de skal reagere. De er redde og nysgjerrige, og skjønner ikke greia fordi de har aldri sett eller opplevd dette. Men jeg smiler og ler, og lar ikke det stoppe meg, forteller Nano.

Kjersti Løken Stavrum er gift med sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere