*Nettavisen* Nyheter.

Klappjakt på dopkunder

Oslopolitiet sier de vil aksjonere mot narkoparken TV 2 Nettavisen avslører i dag.

01.07.05 10:04

- Vi skal slå hardt ned på narkomarkedet TV 2 Nettavisen omtaler i dag. Kanskje klarer vi ikke å knuse miljøet på kort tid, men selgerne skal ikke få være i fred for oss. På sikt vil vi vinne parken tilbake, sier politioverbetjent Geir Tveit ved Grønland politistasjon.

Han innrømmer at politiet har kjent til markedet en stund, uten at de har klart å sprenge det.

- Nå vurderer vi nye og kreative tiltak for å sette en stopper for miljøet. Blant annet ser vi på muligheten for å ta kjøperne i stedet for selgerne. Det vil kunne være med på å stoppe etterspørselen etter narkotika, sier Tveit.

Han betegner markedet nederst på Grünerløkka som «svært stort».

- Har oversikt
Politiet skal de siste ukene ha drevet etterretning og kartlagt miljøet. I går, onsdag, aksjonerte politiet mot narkomarkedet. 14 ble pågrepet.

- Vi hadde sivile spanere som gikk rundt i parken før vi gikk til aksjon. Selgerne gikk rett på våre spanere og prøvde å pushe stoff til dem. Det gjorde jobben svært lett for oss da vi skulle plukke ut langerne i aksjonen etterpå, sier Tveit.

Flere aksjoner skal også være på trappene.

Kilder i politiet har fortalt TV 2 Nettavisen at markedet i parken er «ute av kontroll». Dette bekreftes langt på vei av Geir Tveit, som er sjef for forebyggende avdeling ved Grønland politistasjon.

Hele Oslos dopmarked
- Markedet er blitt så kjent og populært at folk kommer fra hele Oslo for å handle narkotika på Grünerløkka. Vi kjenner til at det er et omfattende salg av hasj. Også andre stoffer selges i parken, sier Tveit.

Politiet skal ha rundt 50 navn på en oversikt over de verste narkoselgerne. Flere av disse er også tungt belastet med ranskriminalitet.

- Vi ser med bekymring på at miljøet ved Akerselva nedenfor Oslo legevakt blir stadig mer aggressivt og truende. Det er rapportert mange ranssaker i området, sier Tveit.

Aggressive
Politioverbetjenten sier de har fått mange henvendelser fra folk som føler seg trakassert når de går tur langs Akerselva.

- Doplangerne aksepterer rett og slett ikke at folk sier nei. Vi kan ikke akseptere slike forhold i et bomiljø, sier han.

Kilder ved Oslopolitiet sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er narkomane i vanlig forstand som handler dop i narkoparken, men «vanlige» folk som vil kjøpe hasj, eller sterkere «trend-dop» stoffer som kokain og amfetamin.

Området beskrives også som midt i blinken for narkosalg på grunn av beliggenheten. Det er mye trafikk over de to bruene som går inn til området – Nybrua og Ankerbrua – og det er få forretninger og kafeer ved parken. Dermed har langerne et jevnt tilsig av kunder, samtidig som de kan operere uten alt for mange vitner.

- Derfor etterlyser jeg at Oslo kommune kommer på banen for å gjøre noe med parken slik at det blir mindre attraktivt å selge dop der, sier Tveit.

Nedenfor ser du bilder av den livlige dophandelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.