*Nettavisen* Nyheter.

Klar for å banke gjennom et historisk raskt lovvedtak i Stortinget

Frp og Høyre har mandag fremmet 15 forslag til hvordan asylveksten skal håndteres fremover. Her Siv Jensen (FrP) (t.v.) og statsminister Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Har ikke gått så fort siden andre verdenskrig.

Når Stortinget neste uke trolig banker gjennom ny asyllovgivning på kun 72 timer, er det sannsynligvis første gang siden annen verdenskrig at en lovproposisjon har blitt behandlet så fort.

Statsminister Erna Solberg (H) ba tirsdag de parlamentariske lederne på Stortinget om å legge til rette for en ekstraordinær hurtig lovendring for å få stanset den store tilstrømmingen av asylsøkere med opphold i Russland.

Under et ekstraordinært møte onsdag morgen besluttet presidentskapet på Stortinget å legge til rette for dette.

– Dette er svært sjelden. Ifølge Stortingets arkiv har en slik hastebehandling av en lovproposisjon trolig ikke funnet sted etter annen verdenskrig, sier stortingspresident Olemic Thommessen til NTB.

72 timer

Vedtaket i presidentskapet innebærer at Stortinget hopper bukk over vanlig komitébehandling, at presidenten fremmer forslaget selv og at det går rett til debatt og avstemming i plenum.

Ifølge Grunnloven må lovsaker behandles to ganger, og det må gå minst 72 timer mellom hver behandling.

For å rekke fristen, innkalte presidentskapet onsdag til et ekstra stortingsmøte allerede førstkommende mandag klokken 12, slik at neste avstemning kan skje torsdag. Voteringen torsdag avhenger av hvor sent avstemmingen skjer mandag, på grunn av 72-timerskravet.

Dersom lovendringsforslaget går gjennom, betyr det at loven kan sanksjoneres av Kongen i statsråd og tre i kraft allerede fredag om én uke.

Hindre mer mobilisering

Thommessen sier han mener det er svært viktig at Stortinget bidrar til at regjeringen får de nødvendige hjemler raskt.

– Hvis dette skulle behandles på ordinært vis, så ville saken blitt liggende i en komité for langvarig behandling. Da vil ryktet kunne spre seg om at Norge planlegger å stramme inn, noe som kunne få en sterkt mobiliserende effekt på tilstrømmingen av asylsøkere, sier Thommessen.

Vil instruere UNE

Statsminister Erna Solberg sa tirsdag at regjeringen ønsker å få endret loven, slik at asylsøkere med opphold i Russland ikke lenger skal få sine søknader realitetsbehandlet.

I tillegg vil Regjeringen endre lovverket slik at den gis instruksjonsmulighet overfor Utlendingsnemnda (UNE), på samme måte som den har i dag overfor Utlendingsdirektoratet (UDI).

Lovproposisjonen er ennå ikke oversendt Stortinget, men kommer fredag. Opposisjonspartiene har uttrykt at de vil jobbe gjennom helgen for å være klar til behandling mandag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.