RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klart for nye nasjonale prøver

Under Kristin Clemet ble nasjonale prøver et stridstema. Nå har kunnskapsminister Øystein Djupedal bestemt når en ny prøverunde skal settes i gang.

Våren 2004 gjennomførte alle norske grunnskoler og ungdomsskoler de første forsøkene med nasjonale prøver. De omstridte prøvene ble innført for fullt våren 2005, og kartla elevenes basisferdigheter i matematikk, norsk og engelsk i 4.-7. og 10. klasse, i tillegg til 1. klasse på videregående skole. Det er altså bare enkelte av de samme elevene i barneskolen som testes på ny.

Rabalder
Både lærere og elever har pekt på at prøvene tok tid fra vanlig undervisning, og at offentliggjøring av prøveresultatene skaper a- og b-skoler. Evalueringsrapporten konkluderte med at prøvene var dårlige, upålitelige og lite brukbare som pedagogiske verktøy.

Kartlegging
- Formålet er å kartlegge elevenes grunnleggende ferdigheter slik disse er beskrevet i læreplanen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal, i en pressemelding.

I år vil det også bli gjennomført obligatorisk kartleggingsprøve i lesing for 2. trinn fra skoleåret 2006-2007. Det blir også prøver i regning, og skriving på norsk og engelsk.

- Med dette legger vi et godt grunnlag for å videreutvikle det nasjonale systemet for kvalitetsvurdering, slik at det blir et mer presist verktøy for skolen, elevene og de foresatte, sier Djupedal.

Ikke offentlig for alle
Prøveresultatene skal være offentlige, men det skal ikke legges til rette for rangering av skoler. Derfor vil resultatene kun være tilgjengelig for dem som skal bruke resultatene på www.skoleporten.no. Kunnskapsdepartementet sier ingenting om hvordan dette skal løses rent praktisk.

- Jeg tror dette vil stimulere til at søkelyset rettes mot prøvene, og ikke mot rangering av skoler. Det er viktig at skole-Norge nå samler seg om nødvendigheten av å drive både kvalitetsvurdering og kvalitetsutvikling som grunnlag for forbedring av opplæringen, sier Djupedal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere