*Nettavisen* Nyheter.

Klart for Røkke-grilling

Foto: Knut Falch (Scanpix)

Onsdag formiddag inntar Kjell Inge Røkke vitneboksen i straffesaken mot ham. Røkkes forklaring kan avgjøre om finansmannen havner i fengsel eller ikke.

04.05.05 08:27

Aktoratet har hatt en dårlig start på behandlingen av båtsertifikatsaken i Oslo tingrett.

Kjell Inge Røkke er sammen med båtmegler Erik Øye, den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin, mekaniker Robert Matos og Røkkes personlige assistent, John Inge Valand, tiltalt for korrupsjon og for å ha avgitt falsk forklaring.

Den eneste tilståelse som har kommet, er for Røkkes brudd på sjøfartsloven fordi han førte Celina Bella uten båtførerbevis. Dette tiltalepunktet er forøvrig en liten del av den ellers så alvorlige korrupsjonssaken.

Første tiltalt i vitneboksen
Rettsaken, som startet mandag, har så langt ikke vært enkel for aktor Susie Bergstrand og Frederik Ranke. Først nektet båtmegler Øye å avgi forklaring. Så ble saken mot mekaniker Matos utsatt, og tirsdag ettermiddag nektet også Røkkes personlige assistent John Inge Valand å avgi forklaring.

Når Kjell Inge Røkke inntar vitneboksen onsdag, blir han altså den første til å forklare seg. Dette kan også være den siste sjansen for aktoratet til å få en av de tiltalte i tale. Den femte tiltalte - den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin - er heller ikke kjent for sin vilje til å svare på spørsmål.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bakgrunn:
Tiltalen mot Øye, Valand, Røkke og Matos
Tiltalen mot Pallin og Øye
DN-journalistene om hvordan de avslørte saken

Web-tv:
Nekter skyld (abonnement)

Fortsatt like populær (abonnement)

Kommentar:
Sex, løgn og videotape

Tidligere i retten:
Valand vil ikke forklare seg

- Øye har troverdighet under null

Utsetter saken mot Matos

Røkke til frontalangrep

Slik skal Røkke felles

Kritiske spørsmål om...
- Jeg vil ha alle fakta på bordet, sier Kjell Inge Røkke selv, før onsdagens utspørring i retten.

Men når Røkke har kommet med sin versjon av virkeligheten, kan han forvente en rekke kritiske spørsmål fra aktoratet.

...pengene
De viktigste spørsmålene vil dreie seg om hva Kjell Inge Røkke selv visste om betalingen til den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin. Valand tok ut 100.000 kroner fra Røkkes konto som han skal ha betalt til Øye. Båtmegleren skal igjen ha betalt 65.000 kroner videre til Pallin.

Hva var dette betaling for? En legitim avgitt eksamen med Pallin som sensor? Eller var det betaling for å slippe å gjennomføre alle nødvendige prøver for å få svensk båtsertifikat klasse åtte?

Røkke skal i politiavhør ha forklart at Valand, og ikke han, hadde noe med betalingen av sertifikatene å gjøre. Og i retten har hans advokat slått fast at Røkke absolutt ikke har sluntret unna båtførereksamen.

...samordnede forklaringer
Røkke kan også vente seg en rekke spørsmål rundt hans samtaler med båtmegler Erik Øye. Øye har i avhør med politiet forklart at Røkke ringte ham to ganger for å forsikre seg om at Øye ville samordne sin forklaring med Pallin.

...bestikkelser
Et tredje viktig spørsmål dreier seg om påstander Erik Øye angivelig skal ha kommet med overfor advokat Tor Nordlie. Øye skal ha hevdet overfor Nordlie at han hadde mottatt fem millioner kroner kontant fra Kjell Inge Røkke. Nordlie ga disse opplsyningene videre til politiet, og Øye har benektet dem.

De to siste spørsmålene gjelder påstander som har kommet fra Øye. De siste dagene har Røkke vært aktivt ute og fortalt at Øye ikke har troverdighet.

Og det er nettopp denne manglende troverdigheten til Øye som kan være svaret Røkke vil gi på disse ellers så kinkige spørsmålene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.