Gå til sidens hovedinnhold

Klimaendringer forandrer Norge

Hai i Nordsjøen? Villsvin i Marka? I løpet av to-tre generasjoner vil Norge neppe være til å kjenne igjen, spår forskere.

- Spørsmålet er ikke lenger om klimaendringene kommer, men hvordan de kan begrenses og hvordan vi skal møte dem, heter det i en ny rapport fra WWF-Norge.

Hai i Nordsjøen
Forskerne forutsier blant annet at halvparten av det nåværende snaufjellet kan være skogkledd allerede om 40 år.

I så tilfelle vil vi få 50.000 kvadratkilometer mer skog enn i dag, noe som vil medføre store problemer for arter som fjellrev, snøugle og villrein.

Ikke nok med det. Hai kan bli vanlig i Nordsjøen, sammen med sardiner og ansjos, mens torskefisk og uer forsvinner. Nye arter som sverdfisk, havabbor og tykkleppet multe har allerede kommet sørfra og makrellen er på vei nordover. Også andre fiskeslag får nye vandringsmønstre.

I Nordmarka i Oslo vil villsvin etablere seg, fuglearter som fasan sprer seg på Østlandet og det kan også hende at vi får en norsk bestand av stork.

- Nå må vi tilpasse oss
- Punktet for å unngå klimaendringene er passert. Nå må vi begynne å tilpasse oss dem. Dette tror jeg både folk flest og politikerne er i ferd med å innse, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF-Norge til Dagsavisen.

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra