RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klimaendringer kan bli norsk gullgruve

Sist oppdatert:
Spanske turistmyndigheter frykter at Norge og de nordlige landene kan vinne turistkampen på grunn av klimaendringene.

I Spania fryktes det nemlig at økonomien kan få seg en skikkelig smell dersom temperaturene forsetter å stige som en konsekvens av klimaendringen, skriver den spanske avisen El País.

Den globale oppvarmingen kan samtidig bli en ny gullgruve for turisme i Norge. De stadig høyere temperaturer i landene rundt Middelshavet gjør at turistene strømmer inn i skandinaviske land, hvor vinterværet blir overkommelig for blant annet spanske turister.

Nye muligheter
- Temperaturendringene er blitt en trussel for turismen i noen land, mens for andre betyr det nye muligheter, heter det i en rapport om tendenser for turismen i Europa, forfattet av European Travel Comission og sitert av El País.

De siste årene har spanske reisebyråer opplevd en økende etterspørsel for reisemål i Norden. Oslo, Stockholm og København er blant destinasjonene spanske turister søker seg mest til.

- Det er veldig tydelig at spanjolene har begynt å reise mer til Skandinavia den siste tiden. Været har en del av skylda, sier Eugenia Fierros, som er ansvarlig for det norske reiselivskontoret i Madrid, til El País.

Billige flyturer
Billige flyturer fra selskaper som Ryanair og Sterling har også bidratt til denne nye trenden. Endringene i reisevanene til spanske turister har ikke gått disse flyselskapene hus forbi. Flere av dem har opprettet nye ruter mellom den spanske hovedstaden og byer som Oslo og København. I Norge er det heller ingen tvil om at turistene fra Sør-Europa har økt i antall de siste to år.

- Spania er et av landene som hadde høyest vekst i fjor. De har begynt å komme til og med om vinteren, noe som var litt uvanlig for noen år tilbake, sier Audun Pettersen i Innovasjon Norge til Nettavisen.

Ny gullgruve
Bedre markedsføring fra Norge og fristende pakketilbud til spanjolene er også blant årsakene til at turister velger Skandinavia som reisemål, ifølge Pettersen.

- Vi står foran en ny gullgruve, ja. Men det er kanskje noen år til før vi er helt der. Søreuropeiske turister viser interesse for andre typer produkter nå, og mange i Norge har vært flinke til å oppdage dette, sier Pettersen.

Nordmenn satt i fjor ny rekord i antall besøk i Spania. Ifølge spanske myndigheter var det over 70.000 norske turister i Spania i 2006. Det er en økning på 20 prosent fra året før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere