Klinikksjef fikk munnkurv

Klinikksjef August Bakke fikk ikke stille på Tabloid og advare mot budsjettkutt ved Haukeland.

15.03.06 16:25

August Bakke er klinikksjef ved kirurgisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

De siste månedene har Bakke høylytt advart mot budsjettkuttene ved Haukeland. Tirsdag skulle han møte fremtredende helsepolitikere til debatt i Tabloid på TV 2, men bare timer før han skulle i studio, ble han stoppet.

- Kan ikke stille
- Bakke kan ikke stille likevel, på grunn av interne forhold, var den korte meldingen fra informasjonsdirektør Mona Høgli i Helse Bergen klokken 15.15 tirsdag ettermiddag.

- Hva er årsaken?
- Det kan jeg ikke si noe om. Ingen fra Helse Bergen kan stille i debatten, var hennes knappe kommentar til Tabloid-redaksjonen tre og en halv time før sending.

Helse Bergen må kutte rundt 160 millioner kroner på årets budsjett for at det skal gå i balanse. Sist søndag gikk August Bakke ut på TV 2-nyhetene og advarte mot de store kuttene i budsjettet.

Kritiserte politikerne
- Vi blir pålagt av politikerne å gå ned i aktivitet, slik at vi skal behandle færre pasienter. Vi styres av en gjeng handlingslammede politikere som ikke er i stand til å ta konsekvensene av virkeligheten, var den klare beskjeden fra Bakke i TV 2-nyhetene.

Tirsdag ble han invitert til debatt i Tabloid-studio, sammen med statssekretær Wegard Harsvik fra Helse- og omsorgsdepartementet, Inge Lønning fra Høyre og Harald T. Nesvik fra Frp. August Bakke bekreftet sin deltakelse allerede mandag, men fikk altså munnkurv få timer før sending.

Bedt om å trekke seg
- Vi har ikke gitt August Bakke munnkurv, men vi har bedt han om å trekke seg fra denne debatten, opplyste administrende direktør i Helse Vest, Herlof Nilsen, til Tabloid-redaksjonen sent i går ettermiddag.

Helse Vest-direktøren hadde vært uvitende til denne debatten helt til politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet tok kontakt med Nilsen sent tirsdag ettermiddag, og opplyste om at August Bakke skulle stille. Nilsen tok så kontakt med Helse Bergen og ba ledelsen om å stoppe Bakke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helse Vests nettsider

- Vi mener det er feil at en i ledelsen i våre foretak skal gå i debatt i media med vår eier, sa Nilsen.

Tabloid-redaksjonen gikk via informasjonsdirektøren i Helse Bergen, Mona Høgli, da de la inn forespørsel på August Bakke mandag formiddag. Men mye tyder på at Helse Vest, etter å ha blitt kontaktet av departementet, overstyrte Helse Bergen.

- Jeg beklager at dere fikk en så sen tilbakemelding, men jeg ble først kjent med dette nå, sa administrerende direktør i Helse Vest Herlof Nilsen ved 17-tiden tirsdag.

August Bakke var invitert til Tabloid-studio for å beskrive situasjonen i sykehus-Norge. Tabloid-redaksjonen klarte i løpet av svært kort tid å få hovedtillitsvalgt for overlegene ved Helse Bergen, Kjell Vikenes, til å stille i debatten i stedet for August Bakke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.