Knalldyrt å kutte ansatte for Forsvaret

Forsvaret har kuttet antall ansatte med 2000 de siste årene. Samtidig har de øket bruken av konsulenter. I fjor endte ekstraregningen på 1,5 milliarder kroner.

20.02.04 06:54

Forsvaret brukte i fjor 1,5 milliarder kroner på konsulenter og overtid. Det tilsvarer 3.000 årsverk, skriver Adresseavisen.

Forsvaret skal til sammen redusere antallet ansatte med 5.000 innen utgangen av 2005 via omstillingsprogrammet Argus. Men omstillingene har imidlertid ikke ført til noen særlig besparelse på lønnsbudsjettet, sa sjefen for Argus, brigader Øyvind Kirsebom Strandman, da han orienterte ansatte ved Ørland hovedflystasjon.

– Dessverre styres omstillingen for mye av antall årsverk. Jeg hadde ønsket at vi kunne stå litt friere her. Vi ser at mange av oppgavene til dem som blir borte må dekkes på annen måte. Det betyr blant annet at lønnen til fast ansatte erstattes av overtid og konsulenter, sa han.

Strandman sier at de har spart penger andre steder, og at han hadde ønsket at det i større grad ble fokusert på hvor mye Forsvaret sparer av kostnader istedenfor årsverk.

Leder Didrik Coucheron i Befalets Fellesorganisasjon mener også at målsettingen om å nedbemanne 5.000 ansatte er en kraftig feilvurdering. Han sier at organisasjonen har tatt opp dette gang i gang med departementet, men at "det ser ut til at de har et religiøst forhold til målet".

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.