*Nettavisen* Nyheter.

Knallhard mot Toska

Foto: Arne Lutro (Nettavisen)

Aktor i Nokas-saken går for knallhard straff for David Toska, og kraftig strafferabatt for Lars-Erik Andersen.

14.02.07 13:03

STAVANGER/OSLO (Nettavisen): Påtalemyndigheten krever forvaring for David Toska, Kjell Alrich Schumann, Metkel Betew, Ridvan Halimi. Det er likt som i tingretten, der også Thomas Thendrup var med på lista over tiltalte som påtalemyndigheten ønsker i forvaring.

For David Toska, hovedmannen bak Nokas-ranet, vil påtalemyndigheten ha 21 års forvaring med minstetid på 10 år. Hvis Toska blir idømt forvaring, betyr det at Toska ikke slipper ut før en forvaringsnemnd mener at han er restituert og ikke vil begå nye lovbrudd. I retten har psykologer sagt at Toska har en personlighetsforstyrrelse som gjør det usikkert om han vil slutte med sin kriminelle adferd. I tingretten ble Toska dømt til 19 års fengsel uten forvaring. Et av målene for Toska i lagmannsretten er å unngå forvaring, men bare få vanlig fengselsstraff.

Også Kjell Alrich Schumann risikerer forvaring. Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 21 års forvaring med minstetid på 10 år. Schumann ble dømt til 16 års forvaring i tingretten. Det betyr at påtalemyndigheten mener at Schumann ikke skal ha rabatt for at han i lagmannsretten har tilstått ranet, og at det var han som skjøt politimannen Arne Sigve Klungland.

Metkel Betew risikerer 18 års forvaring hvis påstanden blir stående. Betew fikk 16 år og forvaring i tingretten. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Ridvan Halimi får påstand på 16 års forvaring med minstetid på 10 år. Det er likelydende med dommen som Halimi fikk i Stavanger tingrett. Heller ikke Halimi får noen tilståelsesrabatt i påstanden fra aktoratet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro

Kraftig strafferabatt
Aktor la ned påstand om ti års fengsel for Lars-Erik Andersen.

Andersen var den første som navnga Kjell Alrich Schumann som drapsmannen. I tingretten ble Andersen dømt til 15 års fengsel. Nå mener påtalemyndigheten at han skal ha full strafferabatt for tilståelse og har lagt ned påstand om 10 års fengsel.

Her er dommen fra tingretten.

For Thomas Oscar Ingebrigtsen krever aktor fire års fengsel, derav bare seks måneder ubetinget. Det betyr at påtalemyndigheten legger ned påstand om to år lavere straff enn i tingretten. I tillegg ønsker påtalemyndigheten å gjøre store deler av straffen betinget slik at Ingebrigtsen skal slippe å sone nevneverdig.

Ingebrigtsen har vært påtalemyndighetens kronvitne i Nokas-saken. Han har navngitt en rekke av ranerne. Flere av de tiltalte har på sin side hevdet at Ingebrigtsen hadde en langt mer sentral rolle enn det han er tiltalt for. Dette har ikke påtalemyndigheten tatt hensyn til i sin straffepåstand.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

Erling Havnå får 18 års fengsel hvis påtalemyndigheten får det som den vil. Det er også en nedjustering fra tingretten der påtalemyndigheten ville ha 21 års fengsel. Tingretten ga ham imidlertid 17 års fengsel. I lagmannsretten har Havnå innrømmet å ha deltatt på selve ranet, og ikke bare passet på bilene i Sørmarka, slik han påsto i tingretten.

Havnå er den eneste av de tiltalte som også er dømt for ranet av Postens brevsenter i Oslo i oktober 2003. David Toska er tiltalt for det samme forholdet. Den saken begynner i Oslo tingrett senere i vår. Havnå nekter befatning med Postens brevsenter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dan Pettersen har fått straffepåstand på 15 år. Dermed vil påtalemyndigheten ha ham dømt på lik linje med de andre ranerne, selv om han ikke var med på selve ranet. I lagmannsretten har det blitt klart at Pettersen ikke deltok på Domkirkeplassen, men at han hjalp ranerne før og etter ranet. Pettersen var altså personen som eide huset i Nedre Dalgate der ranerne skjulte seg etter ranet.

Alf Henrik Christensen har fått straffepåstand på 13 år. Han var heller ikke med på Domkirkeplassen, men er tillagt en rolle som vaktmann i Sørmarka der fluktbilene ble påtent. Christensen har nektet befatning med ranet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Ikmet Kodzadziku risikerer 16 års fengsel hvis påtalemyndigheten får gjennomslag for sitt syn. Den svenske albaneren med tilknytning til albanerligaen i Gøteborg, hevder han ikke deltok i ranet, men var i Stavanger med narkotika ransdagen. Det har han ikke blitt trodd på.

Johnny Thendrup har fått straffepåstand på 14 år. Han var den første som innrømmet å ha deltatt på ranet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

William Pettersen får 5 års fengsel hvis påtalemyndigheten får det som den vil. Pettersen ble i tingretten dømt til 6 års fengsel. Pettersen var mannen som kjørte vekk ransutstyr fra Nedre Dalgate, og som skjulte utstyr og våpen i Drammensområdet.

Dom i Nokas-saken i Gulating lagmannsrett er ventet den 15. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.