RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallhard påskelektyre for Devold

Sist oppdatert:
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold får med seg svært lite hyggelig lesestoff fra Stortingets kontrollkomite som påskelektyre.

- Stortinget finner det særdeles kritikkverdig at Forsvarets regnskap for 2003 ikke kan godkjennes, heter det i innstillingen fra Stortingets kontrollkomite, som ble overlevert i dag.

Innstillingen ender i en knusende konklusjon fra komiteens flertall, bestående av Ap, Frp og SV, i saken om Riksrevisjonens underkjennelse av Forsvartes budsjett for 2003.

«Økonomistyringen er svekket år for år», heter det i konklusjonen, der flertallet videre «konstaterer at forsvarsministeren følgelig ikke har den nødvendige kontroll og styring med viktige deler av Forsvarets virksomhet».

- Etter å ha gjennomført to høringer og ha gått igjennom en rekke dokumenter, sitter komiteen igjen med inntrykk av mangelfull ledelse, utilstrekkelig økonomistyring og dårlig samarbeidsklima mellom ansatte og ledelse i Forsvaret, heter det.

Regjeringspartienes medlemmer i komiteen tar avtand fra konklusjonen og vedtaket i innstillingen, i sin dissens.

Informerte ikke godt nok
Krohn Devold får kraftig påpakning for å ikke ha informert Stortinget godt nok.

- Stortinget finner det kritikkverdig at Forsvarsdepartementet ikke har fremlagt informasjon for Stortinget om viktige faglige innvendinger knyttet til nedbemanningen av ulike fagstaber i Forsvarets ulike enheter, heter det i vedtaket.

Komiteens flertall mener åpenbart at statsråden ikke vet hvordan hun skal forholde seg til Stortinget, og kommer med en belæring om informasjonsplikten.

- Mottar statsråden faglige råd eller får kunnskap om vesentlige forhold som endrer forutsetningen for Stortingets vedtak, er det statsrådens plikt å informere Stortinget enten vedkommende har til hensikt å la opplysningene endre kursen eller ikke, heter det i konklusjonen.

Ber Bondevik ta styringen
Kontrollkomiteen ber om to saker og en undersøkelse i vedtaket. De mener statsminister Kjell Magne Bondevik må sørge for å gjenvinne styringen med Forsvarets penger:

  • Stortinget ber Regjeringen uten unødvendig opphold legge fram en egen sak for Stortinget som synliggjør hvordan Regjeringen skal gjenvinne overordnet styring med Forsvarets økonomi.
  • Stortinget ber Riksrevisjonen snarest mulig legge fram en egen sak for Stortinget om en gjennomgang av Forsvarsdepartementets regnskap for 2004.
  • Stortinget ber Riksrevisjonen foreta en særskilt undersøkelse av Forsvardepartementets forvaltningspraksis og utarbeide en vurdering av sporbarheten i de faglige tilrådninger som gis

Kanossagang
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold får god tid til å studere detaljene i påskeslakten, før Stortingets behandling av innstillingen 5. april.

Da må statsråden ydmykt beklage sine feil fra Stortingets talerstol, for å overleve opposisjonens knallharde kritikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere