*Nettavisen* Nyheter.

Knalltall fra norsk industri

Foto: Scanpix

Norske industribedrifter økte omsetningen med 25,1 prosent i første halvår.

07.08.06 13:05

GRATIS OPPSETT:NA24 på mobil

Norsk industri omsatte for om lag 350 milliarder i første halvår av 2006. Omsetningen økte med 29 prosent i hjemmemarkedet og i 19,3 prosent i eksportmarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Det viser fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Høy oljepris trekker kraftig
Omsetningen av energivarer hadde en økning på over 30 prosent i årets første seks måneder fra samme tid i fjor. Bedrifter innen olje- og gassutvinning står for om lag 80 prosent av den totale omsetningen av energivarer.

Det er den høye råoljeprisen som trekker omsetningen kraftig opp. Gjennomsnittsprisen på råolje (brent blend) var 35,4 prosent høyere enn i første halvår 2005.

Klikk på bildet for å forstørre.

Økning innen alle varetyper

Investeringsvarer hadde den største økningen av varetypene. Det var maskinvareindustrien, oljeplattformer og transportmiddelindustrien som hadde den største veksten og medvirket til de gode tallene. Det er den høye ordreinngangen i både hjemme- og eksportmarkedet som har gjort at omsetningen av investeringsvarer har hatt en økning i 2006.

Omsetningen av innsatsvarer hadde en vekst gjennom første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. Oljeraffinering og kjemisk industri og metallindustrien hadde den største oppgangen.

Fisk øker
Industrinæringer som produserer konsumvarer hadde en samlet oppgang om lag 11 prosent i de seks første månedene sammenlignet med samme periode i 2005.

Nærings- og nytelsesmiddelindustrien har hatt en god utvikling med en vekst på 15,4 prosent. Hovedårsaken ligger i økningen i omsetningen av fisk og fiskevarer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.